Tema – Klockor med militär historia

Få områden har haft större påverkan på såväl herrmode som klockor som det militära. Allt från trenchcoats till pilotklockor har ett militärt ursprung som med tiden utvecklats till klassiska produkter även i det civila. I dagens artikel skall vi titta närmare på ett antal klockor som har extra stark koppling till luft, land och vattenburna styrkor.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-10-09 07:45  |  Lästid: 3 minuter
Tema - Klockor med militär historia

Varför fascinationen är så stor för det militära kan bero på mycket. I min mening handlar det kanske främst om att man genom historien arbetat med många olika sorters hjältar och äventyrare för att skapa en mytisk bild kring produkterna. Det handlar troligtvis också om det praktiska ursprunget. I en värld där mycket marknadsföring och design kan vara frånkopplad från behov är det militära det motsatta. Här har klockor utvecklats eller åtminstone beställts med ett specifikt syfte och funktionellt behov. Det ger inte minst en kvalitetsindikation och känslan av “om det duger för marinkåren så duger det nog för mig”. 

Med det sagt så behöver inte alla militära klockor inhandlas med samma argument. I artikeln nedan har jag listat sju olika modeller som på olika sätt haft anknytning till det militära genom historien. 

Omega Seamaster 1948 Small Seconds


Under 1940-talet blev Omega en av de officiella leverantörerna av klockor till det brittiska försvarsdepartementet. Dessa klockor ur Seamaster-serien fick på årets Baselmässa en nytolkning på 38 mm med safirglasbaksida. 

 

Tema - Klockor med militär historia
Modellen finns i två utföranden (centrumsekund och subsekund), limiterade till 1948 exemplar vardera.
62 050 kr.

CWC Sbs Diver Issue

CWC är kanske inte det största klockmärket, men inom militära klockor har de haft stor betydelse. De tog över kontraktet för ­brittiska flottan efter Rolex under 1980-talet och har även producerat en specifik modell för elitstyrkan "SBS", eller Special Boat Service, i mattsvart utförande. 


 

Tema - Klockor med militär historia
Modellen SBS i mattsvart PVD är exakt identisk med den som brittiska elitstyrkan med samma namn använder och drivs av ett pålitligt quartzverk från ETA.

Rolex Submariner

Genom historien har Rolex ikoniska dykarklocka Submariner varit en del av standard­utrustningen för flera försvarsmakter. Bland annat lät brittiska flottan producera en helt egen referens under 1960-talet som i dag bär smeknamnet "Milsub" och betingar priser på över miljonen. 

Tema - Klockor med militär historia
Rolex ikonmodell Submariner.

Sjöö Sandström, UTC Skydiver


Svenska Sjöö Sandström har bidragit till veckans tema med modellen UTC Skydiver. Modellen togs fram tillsammans med svenska stridspiloter och har både analog och digital tidvisning samt finns tillgänglig på antingen stållänk eller gummiband. 

 

Tema - Klockor med militär historia
Sjöö Sandström UTC Skydiver

Casio, G-Shock DW-6900

I det militära har slitstarka och stryktåliga klockor alltid premierats och frågan är om någon slår Casios G-Shock på fingarna i det avseendet. Modellen DW-6600 var länge Navy Seals officiella val och bars bl a av Bradley Cooper i filmen American Sniper


 

Tema - Klockor med militär historia
G-Shock DW6900 är uppföljaren till klassiska 6600.

Longines, Heritage Military

Longines har haft en lång tradition av modeller för olika regementen och försvarsmakter genom historien. Den senaste lanseringen kommer från Heritage-serien och har en tydlig inspiration från tidigt 1940-tal och de modeller som tilldelades Brittiska RAF (Royal Air Force) under Andra Världskriget.

Tema - Klockor med militär historia
Longines Heritage Military mäter 38.5 mm och har en klassiskt vintagepatinerad tavla samt automatiskt urverk. (även översta bilden)

IWC, Big Pilot


IWC´s ikoniska pilotklocka Big Pilot (eller Grosse Fliegeruhr som den ursprungligen kallades) levererades till tyska Luftwaffe under 1940-talet. Modellen som mätte 55 mm baserades på ett urverk från ett fickur och hade antimagnetiska egenskaper för att skydda verket mot magnetism i cockpit. Modellen återlanserades 2002 i en lite mindre storlek på 46 mm och är idag en av företagets populäraste modeller. 

 

Tema - Klockor med militär historia
Modellen Big Pilot återlanserades 2002 i en lite mindre storlek på ca 46 mm och är idag en av företagets mest populära modeller.
Dela på Facebook
Tweeta