The Left Shoe Company – 3D-scanning för att hitta rätt passform

Finska The Left Shoe Company har med sin modell där kundernas fötter 3D-scannas för att hitta den bästa passformen bland ett stort antal läster i många olika vidder spridits över världen. Att göra det lätt att få skor som sitter bra har visat sig vara ett framgångsrecept.

Jesper Ingevaldsson  |  Publicerad 2015-08-11 09:17  |  Lästid: 3 minuter
The Left Shoe Company - 3D-scanning för att hitta rätt passform

Företaget grundades 1998, men det är först efter en nystart 2010 som det vuxit och nått internationell framgång. The Left Shoe Company har sedan dess en franchise-modell för de butiker som öppnat runt om i världen, vilket är en väldigt ovanlig lösning inom kvalitetsskobranschen. Idag har märket butiker i New York, Los Angeles, London, Dubai, tyska Grosswallstadt och i Kobe i Japan. Och självklart på hemmaplan i Helsingfors.

Gemensamt för alla butikerna är att det är små, ljust inredda lokaler som ser ut som vilken skobutik som helst, om det inte vore för en stor rund platta som står centralt placerad i samtliga butiker. Det är 3D-scannern.

 


The Left Shoe Company - 3D-scanning för att hitta rätt passform
3D-scannern som är hjärtat i LSC:s affärsmodell.

Alla beställningar börjar med att kundens fötter scannas med apparaten, och direkt får man upp en 3D-bild av dem i datorn. Fötternas mått matchas nu mot de läster som LSC har och de sju vidder som varje storlek finns i, från storlek 37 till 49, och man får fram den eller de läster som ska passa bäst.

Det är alltså inte fråga om någon bespoke där läster görs efter ens fötter, utan 3D-tekniken används för att hitta den bästa storleken för att sedan göra skorna som Made to Order. Kunderna får sin info sparad i The Left Shoe Companys databas och kan beställa modell och utförande efter egna önskemål från både butik och webbshop, och efter cirka sex veckor levereras skorna hem. I och med att företaget och dess butiker med den här lösningen inte behöver ha någon lagerhållning kan man hålla omkostnaderna relativt låga.

 

The Left Shoe Company - 3D-scanning för att hitta rätt passform
Tre derbys i olika nyanser av ett lite speciellt mockagrainläder.

The Left Shoe Company är inte ensamma med att använda modern 3D-teknologi i kvalitetsskobranschen. Exempelvis genomför just nu Stockholmsskomakeriet Hallmans Skor ett pilotprojekt där ett antal kunder har fått sina fötter scannade till 3D-ritningar som sedan individuella läster görs efter, och kunderna får ett par förhållandevis billiga skor gjorda efter ens fötter. Brittiska Springline som gör läster och skoblock åt i princip alla brittiska skomärken och fler därtill, har en mycket avancerad 3D-scanner och mjukvara för att ta fram läster. Man ska dock vara medveten om att det inte bara är att scanna av en fot och sedan göra en läst som ser ut som den, enbart lägga pålite utrymme framför tårna, det är betydligt mer komplicerat än så. Det är olika både hur tajt vi vill ha och kan ha passformen, olika eventuella fotproblem måste tas i beaktande, och såvidare. Även om man har tillgång till teknik som gör 3D-modeller av kundernas fötter krävs stor kunskap för att kunna överföra det till en läst sedan.


 

The Left Shoe Company - 3D-scanning för att hitta rätt passform
Deras affärsmodell förklarad i sex steg.

I The Left Shoe Companys fall blir det påett sätt lite lättare när man "bara" ska placera in kundernas fötter i deras befintliga läster. Deras skor tillverkas sedan i Portugal och är Goodyear-randsydda, och priserna börjar på cirka 4000 SEK. Priset är relativt högt sett till den kvalitetsnivå som skorna håller som snarare ligger i paritet med skor någon tusenlapp billigare, men för den som har svårt att hitta välsittande skor och kanske framför allt för den med väldigt smala eller breda fötter kan The Left Shoe Company vara ett intressant alternativ.

 

The Left Shoe Company - 3D-scanning för att hitta rätt passform
Dubbel munksko i blå mocka.
The Left Shoe Company - 3D-scanning för att hitta rätt passform
The Left Shoe Companys butik i Helsingfors, en av sju butiker som finns runt om i världen.
Dela på Facebook
Tweeta