The Sabot – Ny svensk kvalitetsskobutik

Efter månader av planering slog i helgen skobutiken The Sabot upp dörrarna till sin online shop. Butiken är ett koncept med fokus på kvalitetsskor som sträcker sig från prisvärda Andrés Sendra till världens kanske finaste konfektionsskor från Yohei Fukuda.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2017-07-03 08:53  |  Lästid: 3 minuter
The Sabot - Ny svensk kvalitetsskobutik

Männen bakom konceptet är Erik Gederberg och Olle Boman och vi fick chansen att ställa lite frågor om det spännande nya konceptet. 

 

Vad är The Sabot?
 
The Sabot är en liten nystartad skobutik med fokus  på kvalitetsskor  och accessoarer för män. Vår ambition är att erbjuda ett unikt sortiment  med allt ifrån maskinrandsydda skor i instegssegmentet till den absolut högsta nivån av handgjorda skor på marknaden. 
 
Berätta mer om bakgrunden till konceptet?
 
– Det finns redan fantastiska butiker i vårt segment och vi har kanske en av de bästa i Sverige, i form av Skoaktiebolaget. Vi kände att vi ville göra något annorlunda och erbjuda alternativ både vad gäller tillverkare/märken, samt sättet att sälja och marknadsföra våra produkter.
 
Hur gick tankarna när ni valde leverantörer/varumärken?
 
– Vi har valt att lägga fokus på intressanta tillverkare som är kända inom branschen, men inte är så väletablerade på försäljningsmarknaden. Samtidigt har det varit viktigt för oss att hitta leverantörer som uppmuntrar vår vision, vad vi vill åstadkomma samt vi delar värderingar med. Antonio Meccariello sa vid ett tidigt skede “First of all, we are friends – secondly we are business partners” Det är precis dit vi vill komma med alla våra leverantörer.
 
 
The Sabot - Ny svensk kvalitetsskobutik
Grundarna Erik Gederberg och Olle Boman från The Sabot.
På vilket sätt sticker The Sabot ut på marknaden idag?
 
– Istället för att ha en traditionell butik och/eller sälja online har vi valt att erbjuda en mix av Showroom, online samt frekventa trunk shows världen över. Vi vill finnas där våra kunder finns och erbjuda en service i världsklass och då underlättar det med ett personligt möte. Detta ger kunden en unik möjlighet att få testa och känna på produkterna. Med tanke på att våra tillverkare och varumärken inte är lika välrepresenterade som flera andra, ger det även dem en unik möjlighet att nå ut till kunden. 

 
Är det något i utbudet som ni själva är extra stolta över?
 
– Vi är väldigt stolta över vår egen private label, tillverkad av Antonio Meccariello som vi själva anser är en av den bästa pris/kvalitet-linjen på marknaden. Vi är även extremt stolta över att bli utvalda som en av två återförsäljare av Yohei Fukudas Read-To-Wear kollektion.
 
Kommer det finnas möjlighet att se produkterna live i form av trunk shows eller ett showroom?
– Absolut, det kommer finnas möjlighet att se skorna hos Robin Pettersson i Göteborg som även erbjuder skräddarsytt från B&Tailor och 100Hands etc. Vi kommer även ha frekventa trunk shows runt om i Europa, Asien och Nordamerika.

 


The Sabot - Ny svensk kvalitetsskobutik
Konfektionsskor av absolut världsklass från Yohei Fukuda för The Sabot.

Utöver skovårdsprodukter från Saphir Medaille D´Or erbjuder The Sabot fyra linjer av skor som sträcker sig från insteg till absolut högsta nivå.

Andrés Sendra

Spansk producent av prisvärda maskinrandsydda skor med en historia som sträcker sig tillbaka till 1913. Sendras skor kostar 2 900 kr och finns i fyra modeller vid lanseringen.

 


The Sabot - Ny svensk kvalitetsskobutik
Adelaiden 14791 i en diskret museum calf från Andrés Sendra.

The Sabot by Meccariello

Antonio Meccariello är erkänd som en av de tillverkare som erbjuder mest hantverk för pengarna. Hos The Sabot hittar man två linjer producerade av Antonio. The Sabots egna linje är en av dem där man får en maskinrandsydd sko med handmålad finish, välvd midja och ritsnedlagd sula för endast 4 800 kr. I nuläget finns 9 modeller fördelade på två olika läster (soft square och classic round).

 

The Sabot - Ny svensk kvalitetsskobutik
Quarter broguen Birch från butikens egna linje producerad av Antonio Meccariello. Ett minst sagt imponerande hantverk för 4 800 kr. (även översta bilden)

Antonio Meccariello - Argentum Dux


Meccariellos premiumlinje heter Argentum Dux och vad som gör den unik är att Antonio tagit fram en unik konstruktion där han maskinsyr randsömmen direkt i bindsulan utan behov av en kanvasribb eller plirband som det även kallas. Det gör konstruktionen till en form av mellanting mellan maskinrandsytt och handrandsytt. Utöver detta har skorna en ännu högre detaljnivå med välvda midjor, finaste läderkvalitet och ett pris på 7 500 kr.

 

The Sabot - Ny svensk kvalitetsskobutik
Klassiska svarta oxfords av modellen Optio 2 på Argentum classic round-lästen.

Yohei Fukuda

Japanska Yohei Fukuda har sedan starten 2006 vuxit fram till en av världens högst ansedda skomakare. Han är mest känd för sina Bespoke eller Semi-Bespoke skor men tillsammans med The Sabot erbjuder han för första gången RTW-modeller med handrandsydd konstruktion i samma material som Fukudas bespokeskor. Det finns fem modeller att välja på och de produceras på beställning med 50% depositionsavgift. Prisnivån på 19 500 kr är tveklöst väldigt hög men skorna konkurrerar definitivt om platsen som världens finaste konfektion.


 

The Sabot - Ny svensk kvalitetsskobutik
Modellen Ebony är en wingtip balmoral på Yohei Fukudas mejslade 17-läst och levereras med lästade skoblock.

Det skall bli intressant att följa The Sabot som utöver webshopen har en Journal när man kommer bidra med inspirerande material allt eftersom. Man planerar även att lansera ytterligare modeller allt eftersom och vi rekommenderar att om man har möjligheten att besöka Robin Pettersson för att se skorna i verkligheten.

 

The Sabot - Ny svensk kvalitetsskobutik
Lyxig skolåda producerad för hand i Tokyo.
The Sabot - Ny svensk kvalitetsskobutik
Modellen Rowan ur den egna linjen.
The Sabot - Ny svensk kvalitetsskobutik
Delar av utbudet hos The Sabot.
The Sabot - Ny svensk kvalitetsskobutik
Dela på Facebook
Tweeta