Tony Sylvester om Drake´s D-43 Jacket

Dagens inlägg är av ett någorlunda slag. Det senaste året har jag kommit att bekanta mig allt mer med Tony Sylvester från London. Tony som är sångare i hardcorebandet Turbonegro och där har en framträdande roll som hans karaktär Duke of Nothing. Idag skall jag efter bästa förmåga återge när Tony gick igång på alla cylindrar och recenserade Drake´s London tolkning av den klassiska militärjackan M-43.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2016-11-10 10:35  |  Lästid: 4 minuter
Tony Sylvester om Drake´s D-43 Jacket

Vad många inte vet och kanske inte förväntar sig av en artist som Tony är hans genuina intresse för stil och mode. Vid sidan om karriären som sångare jobbar han även för paraplymärket London Undercover och har på så sätt till viss en naturlig koppling till modebranschen. Det som gör honom intressant är framför allt hans högst personliga stil. Han blandar skräddarsytt med vintage, workwear och militärplagg på ett mycket inspirerande sätt. 

 

Tony Sylvester om Drake´s D-43 Jacket
Tony i Drakes D-43 Jacket.

Innan vi återger hans summering vill jag friskriva mig från eventuella misstolkningar och tokiga översättningar som alla ni engelskalärare och professorer troligtvis hittar. Fokusera på helheten, det räcker.


Tonys tankar kring Drake´s London D-43 jacka:

Jag tenderar att skygga för att köpa helt nya ytterplagg. Det är ett område där jag absolut tycker att vintage är bättre. Bättre vad gäller passform, kvalitet och utseende. Jag är alltid villig att göra undantag dock, speciellt när jag respekterar både tillverkaren och källan till de material som använts.

Låt mig utveckla detta. Drake´s nya D-43 är deras tolkning av en av mina absoluta favoritmilitärjackor någonsin; den amerikanska arméns upplaga M-43.

Drake´s är ett märke jag litar på blint när det kommer till accessoarer och självklart deras fenomenala slipsar och bröstnäsdukar som alla känner till, men även skjortor och stickat när passformen och priset tillåter. Jacken däremot är min första räd inom deras dyrare produkter.


Som jag nämnt, M43 är ett mycket speciellt plagg för mig. Jag ser det som en av de första riktigt "moderna" jackorna. Utseendet är tilltalande och konstruktionen praktisk. Modellen introducerades 1943 vilket namnet antyder och markerar en brytning med det förflutna. Den olivgröna bomullskvaliteten var ett slitstarkt och praktiskt alternativ till denim och den tunga ull man använt innan. Signaturlängen till fingertopparna samt med en dragsko i midjan, knäppbart foder och uppfällbar krage har alla kommit att bli klassiska inslag i en maskulin klädsel idag och dess efterföljare M-65 jackan är troligtvis den mest efterapade lediga jackan för män idag.

Vad som är bra med Drake´s tolkning är i första hand vad de behållit från originalet till skillnad från vad de har ändrat. När jag fick se ett provplagg av jackan förra året så grabbade jag instinktivt tag i den för att inspektera om de behållit de unika detaljerna så som den pilformade stickningen och den uppfällbara kragen med knäppbar flärp. Jag är glad att kunna säga att båda sakerna fanns. Mest tillfredställande är dock själva passformen. Medan de flesta nya märken moderniserar mönstret, slimmar till kroppen och gör ärmarna tightare och armhålet djupare, så har de här tack och lov behållt en komfortabel och rymlig passform.

Självklart finns det anpassningar. Mest uppenbar är vikten och färgen. Istället för en skaljacka med  knäppbart foder så är detta en variant i två lager med vaxad bomull och tweedfoder. Den yttre färgen är trivsamt djupgrön bomull från den skotska tillverkaren Halley Stevenson och är tjock, oljig och bastant. Fodret är i tweed från Abraham Moon i en djup höstaktig hö-brun nyans. Dragskon spänns med hjälp av ett modernt knapplås och de har adderat en innerficka med dragkedja för säker förvaring. Ingen av dessa uppdateringar eller tillägg känns överflödiga.

Efter att praktiskt taget ha bott i denna jacka i fyra veckor, och helt ärligt kanske lite för tidigt och innan vädret faktiskt krävde det, så kan några mindre justeringar kanske rekommenderas för framtiden.


Den varma ficka som finns vid sidan av den nedra fickan är ett välkommet tillskott men är opraktiskt liten, speciellt för någon som mig själv med närvar som skyfflar.

Fickorna har dessutom bara foder halvvägs ner vilket betyder att allt man lägger i den får en lätt oljig yta från den vaxade bomullen. Detta gör telefonen rätt hal.

Sammantaget är jag otroligt nöjd med D-43 jackan. Priset är väsentligt men rimligt och klarar konkurrensen från andra inhemska märken. Den är rejäl och jag ser fram emot att ge den min egen patina över tiden, precis som en gammal Barbour. En varning dock, detta är en tung och varm jacka, och inte ett skalplagg för vår och sommar. Den kom till sin rätt nyligen på en vistelse i Norge men när man kliver på tunnelbanan i London, då påminns man om dess vikt och tjocklek.

- Tony Sylvester


 

Tony Sylvester om Drake´s D-43 Jacket
Tony Sylvester om Drake´s D-43 Jacket
Tony Sylvester om Drake´s D-43 Jacket
Tony Sylvester om Drake´s D-43 Jacket
Tony Sylvester om Drake´s D-43 Jacket
Tony Sylvester som här matchat modellen med kostym, skjorta och slips.
Dela på Facebook
Tweeta