Tricker´s – Made To Order

Idag skall vi titta närmare på det brittiska skomärket Tricker´s och närmare bestämt deras Made to Order-tjänst där man som kund kan specialbeställa ett par skor i ett unikt och personligt utförande av såväl modell, färg, material och sula.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2017-05-17 08:06  |  Lästid: 4 minuter
Tricker´s - Made To Order

Tidigare i vintras skrev vi om det varumärket här på Manolo. Som nämndes då har detta urbrittiska skomärke fått ganska lite uppmärksamhet trots att de erbjuder bra randsydda skor, tillverkade i England, med en rustik och klassisk design. Min personliga relation till märket som den skonörd jag är har ändå varit relativt begränsad. För ett antal år sedan köpte jag ett par oxfords från deras Jermyn Street-linje hos Herring Shoes, men det är också allt. Själva stilen och utseendet tilltalar mig dock väldigt mycket och jag kände att det var dags att slå till på ett par till. Sagt och gjort så beställdes ett par hos Tweed and Country Sports i Stockholm som när detta påbörjades i vintras var Tricker´s svenska agent, vilket de inte längre är, utan idag agerar endast som återförsäljare av märket.

 

Tricker´s - Made To Order
Arkivbild från Tricker´s fabrik i England.
Tricker´s - Made To Order

Själva köpet och bakgrunden till mitt val av modell är bland de mest genomtänkta jag gjort när det kommer till skor. Vid en första anblick tror jag att flera av er kanske höjer lite på ögonbrynen, för det kan tyckas vara en något udda modell.


Bakgrunden är att jag riktigt länge funderat över vilken typ av sko som bäst lämpar sig när man är bortrest över en helg. Till exempel på en stadsweekend som jag ofta är på. Ni känner säkert igen er i att det blir en hel del promenerande hela dagarna för besök av muséer, caféer, gallerier, parker, butiker etc. När man kommer hem till hotellet och tar av skorna så värker fötterna och de kräver en stunds vila innan man snörar på sig ett par randsydda (och förhållandevis hårda) skor igen för att gå ut och äta. Jag har funderat mycket över detta och vilken typ av sko som lämpar sig bäst för dessa stadsbesök? Som stilintresserad så vill jag helst inte göra avkall på utseendet till förmån för komforten. Nej, här handlar det om att båda ha kakan och äta den.

Att gå runt en hel dag, flera kilometer i ett par randsydda skor med lädersula är inget alternativ för mig. För det första så blir de för stumma och fötterna svullnar efter halva dagen och både benhinnor, knä och rygg tar stryk. Dessutom gillar jag inte att slita onödigt mycket på lädersulorna. Jag har testat aningen mer rymliga brogueskor med danitesula. Dessa har varit marginellt bättre men inte optimala heller.

Alternativet med trainers blir för ledigt och jag trivs inte alltid att gå i en storstad och vara fullt så avslappnat klädd som gympadojor på fötterna innebär.

Eventuellt skulle man kunna tänka sig de nu så omåttligt populära så kallade minimalistiska trainers som exempelvis Common Projects utgör. Personligen tycker jag att de är helt ok men stör mig en aning på att det har gått inflation i dem och vart och varannat märke, högt som lågt börjat tillverka varianter av dem. 


Jag söker något som har den klassiska skons konstruktion och utseende fast med komfort och de praktiska krav jag ställer.

Redan för två år sedan när jag börjat fundera kring detta och läste på lite i trådarna på Styleforum så insåg jag att det skulle kunna vara ett alternativ att testa de röda Gum-lite sulorna från Vibram som är rätt så populära i USA. De används inte sällan på sadelskor som ligger rätt så nära det jag söker. Problemet var bara att jag då inte hittade några skor med denna typ av sula.

Så för ca ett år sedan så hittade jag faktiskt ett par Tricker´s hos webshopen The Bureau Belfast som uppfyllde alla mina krav. Tyvärr var min storlek slut och det blev inget köp då. I december förra året hittade jag på brittiska eBay exakt den skon som jag sett från Tricker´s och lade ett bud. Tyvärr blev jag överbjuden med 2 sek kvar och fick inte tag på skon nu heller. Det var efter detta och viss frustration jag kontaktade Karl-Oskar som företrädde Tricker´s i Sverige genom sin butik Tweed and Country Sports och frågade om de tog emot MTO-beställningar. Till min stora glädje var så fallet och jag beställde exakt den sko som jag alltså inte lyckats få tag i tidigare.

 


Tricker´s - Made To Order

I mina ögon uppfyller den alla de krav jag har på utseende och komfort och jag ser fram emot att inom kort pröva dem under en helg i London med frekvent spatserande och se om fötter, ben och rygg mår bättre.

Själva modellen är en split-toe i så kallat 4-eyelet Gibson utförande. Färgen jag valde är deras mellanbruna Malacca suede. Personligen gillar jag mocka som fungerar både lite ledigt och mera uppklätt. Lästen eller modellen den är baserad på heter Rex 7785.

Skorna kostade i detta utförande 5 200 kr vilket är det pris de flesta vanliga modeller i Tricker´s Country Collection ligger på i Sverige. Vill man göra en MTO, dvs. som jag gjorde designa en sko hos Tricker´s genom att välja modell, material, sula och så vidare så ligger denna kostnad på ytterligare 2 500 kr. Det skall för ordningens skull sägas att jag slapp betala denna kostnad vid mitt köp.

 


Tricker´s - Made To Order
Tricker´s - Made To Order

Foto -  Ted Olsson

Dela på Facebook
Tweeta