Unik design från Rumisu

När man som vi jobbar med att bevaka och skriva om en viss typ av mode och ser mycket av det som säljs är det sällan man blir överraskad och hittar något helt nytt. När det sker så som i fallet med turkiska märket Rumisu så är det alltid lika roligt.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2017-03-09 09:49  |  Lästid: 3 minuter
Unik design från Rumisu

Fram tills nyligen hade jag aldrig hört talas om detta märke. En bekants bekant (ja, jag vet det låter fånigt) hade köpt en näsduk jag fick titta på och den var riktigt fin. Detta ledde till lite research och ett märke och en historia väl värd att berätta om.

Märket startades av de två turkiska systrarna Pinar och Deniz som ville kombinera deras passion för design, det vackra och lekfulla med etiska produkter som gav något tillbaka till samhället.

Designen är lekfull och unik på många sätt. Det kan röra sig om alltifrån dinosarier som slåss om att vara på toppen av näringskedjan eller en rustikt bröllop där rymdvarelser är gäster och spelar trummor och dansar den traditionella halay bröllopsdansen.


 

Unik design från Rumisu

Alla produkter har en liten virkad figur fastsatt i kanten och påminner om den turkiska konstformen oya. Dessa är tillverkade i sydöstra Turkiet genom ett projekt med UNDP och skall syfta till att sysselsätta kvinnor i regionen och bidra till en ökad hållbar ekonomisk utveckling i området.

Själva kvaliteten är god och känns solid. De är printade på siden av bra kvalitet samt har handrullade kanter. När det gäller bandanas har de även använt bomull. Alla produkter levereras i en fin liten linnepåse.

 


Unik design från Rumisu

Systrarna som ligger bakom märket har både två ett gediget CV och skulle platsa på många av världens stora modehus.

Deniz har bott i NYC i flera år där hon bland studerat design vid Pratt Institute samt jobbat för flera olika designers. Efter att hon flyttat tillbaka till Turkiet vann hon ett designpris som gav henne möjlighet att ta en Master och studera vid anrika Polimoda i Florens. Efter detta har hon jobbat för ett antal turkiska exklusiva varumärken samt frilansat fram tills hon alltså startade Rumisu med sin syster Pinar som har en annan bakgrund. Hon har också bott i USA i över 10 år och bland annat läst ekonomi och finans på Harvard och Wharton, två av världens främsta Universitet. Hon jobbade några år som managementkonsult i USA och Italien innan hon började hjälpa till i familjens företag inom garnindustrin. Sedan några år tillbaka fokuserar de alltså endast på Rumisu och har fått ett stort internationellt erkännande. Systrarna och deras unika produkter har det skrivits om i bland annat Vogue, Monocle, Wall Street Journal, Harpers Bazar, Huffington Post och många många fler.

De säljs i några av de främsta butikerna i världen och har bland annat gjort en design åt Drake´s London samt finns hos The Armoury och Exquisite Trimmings.

Är man ute efter något som känns helt unikt och äkta är Rumisu väl värda att kika på.


 

Unik design från Rumisu
Unik design från Rumisu
Unik design från Rumisu
Dela på Facebook
Tweeta