Vårens 2018 från Kiton

Först ut från vår bevakning av vårens kollektioner är neapolitanska Kiton i det absoluta premiumsegmentet. Företaget har sedan starten på 1960-talet gått från att vara en av världens högst ansedda kavajproducenter till ett fullskaligt varumärke med priser som stundtals får en att kippa efter andan.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-01-17 09:55  |  Lästid: 3 minuter
Vårens 2018 från Kiton

Spjutspetsprodukten ur vårens kollektion heter: ”Summer vicuna” och är en serie av fjäderlätta kavajer i världens mest exklusiva fiber; Vicuna. Vicunan lever på hög höjd i anderna och vad som gör deras ull så exklusiv är dess tunna och långa fiber som får kashmir att framstå som lammull i sammanhanget. För att ta fram garnet kammar man djurens underhår och det går åt fiber från hela 35 djur för att producera en enda rock.  Arten var under en period närmast utdöd innan blev fridlyst under 1960-talet och även om antalet börjat öka efter att bland andra Loro Piana gjort stora insatser för att skydda djuren så är tillgången på denna lyxiga fiber högst begränsad. 

Så begränsad faktiskt att Kitons kavajer i ”Summer Vicuna” kostar närmare 250 000 kr styck ($27 000). Det är såklart ett närmast overkligt pris för en kavaj men i en intervju med Vogue berättar Kitons VD Antonio De Matteis att de redan har en gedigen lista av förbeställningar på plaggen. 

Utöver dessa värstingmodeller hittar vi ofodrade kavajer i kashmir- och silkesblandning samt en ny serie av Windbreakers i nylon som likt kavajerna bidrar till en fjäderlätt känsla. 


Enligt De Matteis har företagets försäljning av kostym ökat med hela 34% senaste året vilket han tror beror på att en allt yngre målgrupp söker till varumärket. Kavajerna är fortfarande konstruerade med samma nivå av handarbete och konstruktion men lätta och ledigare än tidigare för en kund som nödvändigtvis inte bär dem i ett formellt sammanhang. 

Utöver kavajer och kostymer har man en hel del skinn, jeansjackor och sportswear som utgör allt större del av kollektionerna. 

I Sverige säljs Kiton i nuläget exklusivt på Hans Allde i Stockholm. 

 


Vårens 2018 från Kiton
Dubbelknäppt kostym i duvblått.
Vårens 2018 från Kiton
Ljusblå kostym med vit skjorta och matchande slips.
Vårens 2018 från Kiton
Klassiska inslag från företaget är kavajer i starka färger som rött.
Vårens 2018 från Kiton
Ljusa vårtoner tillsammans med vita byxor.
Vårens 2018 från Kiton
Vårens 2018 från Kiton
Vårens 2018 från Kiton
Ljusa kavajer och vita byxor.
Vårens 2018 från Kiton
En lite annorlunda mockajacka.
Vårens 2018 från Kiton
Kitons lite ledigare tolkning med skinnjacka, jeans och sneakers.
Vårens 2018 från Kiton
En minst sagt extravagant tolkning av smokingen i klarblå nyans.
Dela på Facebook
Tweeta