Säsongens 7 snyggaste kavajer

Idag skall vi titta närmare på vad vårens kollektioner har att erbjuda i kavajväg. Vi har valt ut 6 favoriter som för alla sorters situationer.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2020-03-10 11:20  |  Lästid: 3 minuter

Med luftiga och avslappnade kompositioner i ull, linne och silke brukar vårkavajen vara bland de lättaste i garderoben. Tur är väl det då man ofta bär dem i under årets varmaste dagar vilket ställer stora krav på en såväl luftig väv som en lätt konstruktion. Vi håller just blandningar av linne, ull och silke allra högst då dessa har en förmåga att framhäva varandras främsta kvaliteter. Linnet med sin svalka, ullen med sitt fall och silket med sin lyster.

Dessa fiber fungerar såklart även utmärkt var för sig men tillsammans passar de ännu bättre i just vårkavajer än t ex kostymer där ofta 100% ull eller linne är att föredra för byxans fall och passform. Färgmässigt öppnar våren i regel för betydligt ljusare färger och vi älskar naturliga toner av beige, brunt och blått men vill även slå ett slag för brända toner av orange som kan vara vansinnigt snyggt tillsammans med t ex benvita byxor och ljusblå denimskjorta. Samma sak gäller för toner av grönt som kan sträcka sig från en mättad oliv till mörkare smaragd.

Efter år av rutor i olika former som dominerat kavajutbudet känner vi att enfärgade eller åtminstone svagt mönstrade kavajer känns mer intressant än någonsin. Är man orolig för att känslan skall bli tråkig kan man med fördel välja en kavaj med tydlig struktur så som ett diskret fiskbensmönster. Detta hjälper till att lyfta plagget och ge djup till väven utan att för den delen ta fokus från helheten.

Kiton

Fiskbensmönstrad kavaj i en ljus väv bestående av kashmir, ull, silke och linne.

Cesare Attolini

Roströd kavaj från Cesare Attolini som passar perfekt till en ljusblå skjorta och benvit eller beige byxa

Camoshita

Dubbelknäppt kavaj i marinblått från Camoshita. Kompositionen bomull/silke känns också väldigt intressant för en dubbelknäppt uddakavaj

Morris Heritage

Grönt linne passar likt roströda toner väldigt bra med ljusblå skjorta och beige byxa och är ett underskattat alternativ på kavajsidan.

Anglo-Italian

Ännu ett utmärkt exempel på hur texturen i en kavaj kan ge ett enfärgat tyg en intressant känsla. Här i en beige linne från Anglo-Italian.

Orazio Luciano

Den kanske mest neapolitanska producenten av dem alla är Orazio Luciano med en minimal axeluppbyggnad enligt den traditionella neapolitanska skolan. Här i ett brunt hopsacktyg som är ett av de mest mångsidiga val i såväl färg som tyg.

Gabucci

Gabuccis egen linje som produceras i Neapel med en imponerande full kanvas-konstruktion och flera handsydda detaljer. Här i en ljust sandfärgad kavaj för sommaren. (Även översta bilden)
Dela på Facebook
Tweeta