Världens dyraste klocka genom tiderna såld på auktion

I helgen såldes världens genom tiderna dyraste klocka på välgörenhetsauktionen Only Watch. Det rörde sig närmare bestämt om en unik Patek Philippe i stål.

andreas  |  Publicerad 2019-11-13 10:31  |  Lästid: 3 minuter

Klockvärlden är minst sagt märklig och jag kan åtminstone säga att jag trodde det skulle ta många år innan någon klocka petade ner Paul Newmans ”Paul Newman Daytona” från platsen som världens dyraste armbandsur. Newmans klocka auktionerades ut 2017 till ett hissnande pris på 17.7 miljoner dollar och övertog platsen som tidigare hållits av Patek så länge jag kan minnas.

Inför Only Watch där Patek bestämde sig för att presentera sin allra mest komplicerade klocka någonsin i det för samlarna mest intressanta materialet; stål, diskuterades det flitigt kring om den faktiskt kunde slå Newmans klocka. Åsikterna kring klockans estetik har gått isär men alla är rörande eniga kring den hantverksmässiga nivån. Modellen heter Grandmaster Chime 6300A och huserar inte mindre än 20 olika komplikationer. Modellen tillhör i ädelmetall Pateks absolut mest exklusiva i sortimentet med en prisbild på närmare 3 miljoner CHF. Utropspriset för den här unika versionen med laxfärgad tavla i stål var satt till nypris vilket i princip alla förstod skulle krossas…

Patek Philippe Grandmaster Chime 6300A med dubbla urtavlor och 20 komplikationer

Viktigt att nämna är att Only Watch som grundades 2005 och hållits vartannat år sen dess är en välgörenhetsauktion där 100% av intäkterna går till forskning för muskelsjukdomen Duchennes muskeldystrofi. Konceptet bygger på att alla medverkande klockföretag tar fram en unik klocka eller Piece Unique som det även kallas, specifikt för auktionen. Vissa tillverkare byter färg på tavlan på sin storsäljare medan andra går så långt som att producera ett helt nytt urverk för auktionen. Oavsett är det en sak som alla är eniga om när det gäller Only Watch; Patek Philippe är kung.

Sen starten har Patek prenumererat på förstaplatsen och den mest inkomstbringande klockan med flera exempel som varit bland de dyraste genom tiderna.

2015 kröntes Pateks 5016A i stål till världens dyraste klocka efter att ha sålts på Only Watch för 7,300,000 CHF.

Men åter till årets auktion och försäljningen av Grandmaster Chime. Jag följde auktionen live via Christie´s hemsida och när klockan passerade 18 miljoner CHF kände jag snarare en tomhet än upprymdhet. Rekordet var slaget men budgivningen var långt ifrån över. När budet på 25 miljoner CHF kom in hördes stående ovationer i salen då man inte längre bara var världens dyraste armbandsur utan man hade även slagit rekord för klockor i allmänhet som tidigare hölls av Pateks "Supercomplication" som beställdes av bankiren Henry Graves under 1920-talet. En klocka som i över 50 år var världens mest komplicerade med 24 komplikationer och såldes på Sotheby´s 2014 för 24 miljoner dollar.

Henry Graves Jr Supercomplication.

Slutpriset på Grandmaster Chime 6300A landade på närmast surrealistiska summan 31 miljoner CHF eller 305 miljoner kronor. Ett rekord som jag har mycket svårt att tro någon kommer slå på många år framöver. Men det trodde jag å andra sidan om Paul Newmans klocka också...

Mina personliga intryck av resultatet är att det såklart är väldigt positivt att en försäljning av den här kalibern sker på en auktion för välgörenhet. Angående själva klockan i sig kan jag inte ifrågasätta dess hantverksmässiga nivå (det har tagit Patek ca 10 000 manstimmar att producera den) men den är samtidigt en nyproducerad klocka av en modell de faktiskt har i utbudet även om du behöver vara en EXTREMT god kund för att erbjudas möjligheten att köpa den.

Om man jämför med Newmans klocka kan man kanske känna att proveniensen kring bäraren var väl stor i förhållande till klockans tekniska och horologiska meriter. Visst var det en person vars klocka lagt grunden för en hel kategori av samlande men det handlade trots allt om en ganska enkel manuell kronograf som Rolex hade svårigheter att ens bli av med under tiden den såldes. Men om ni frågar mig hade jag valt Old Blue Eyes Daytona alla dagar i veckan...

Paul Newmans personliga Daytona som 2017 såldes för 17.7 milj dollar
Dela på Facebook
Tweeta