Veckans Videotips – Reference Point GMT Master

Veckans videotips är ett utmärkt klipp där klocksajten Hodinkee tillsammans med experten Eric Wind går igenom hela historien bakom Rolex GMT Master.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2020-04-06 10:10  |  Lästid: 2 minuter

Få om ens någon sajt på nätet är bättre på att producera rörligt material när det kommer till klockor än amerikanska Hodinkee. Oavsett om det rör sig om flaggskeppsserien Talking Watches eller initierade djupdykningar i specifika modellikoner så är de alltid producerade av högsta kvalitet. I veckans klipp har man tillsammans med klockexperten Eric Wind summerat hela historien bakom den ikoniska modellserien GMT Master från Rolex, en klocka som kan beskrivas som marknadens första jetset-modell tack vare sina dubbla tidszoner.

I videon förklarar man den ursprungliga referensen 6542 som togs fram tillsammans med flygbolaget Pan Am på 1950-talet för att underlätta för piloter som flög över Atlanten. Varje referens förklarar i sin helhet men även de små men avgörande skillnaderna inom varje som samlare tenderar att fokusera lite extra på.

Vi får se den stora övergången från GMT Master till GMT Master II där den extra timvisaren kunde ställas individuellt vilket gav möjligheten till att läsa av ytterligare en tidszon.

För de som verkligen önskar att grotta ner sig i detaljer kan vi varmt rekommendera att läsa den tillhörande artikeln där respektive modell, referens och utförande beskrivs ytterligare i detalj.

Vi har valt att lista ett par ikoniska bärare av modellen genom historien

Honor Blackman som Bondbruden Pussy Galore med en GMT Master 6542 på handleden i filmen Goldfinger
Clint Eastwood med sin GMT Master i tvåton aka Root Beer
Tom Selleck som Magnum P.I med sin GMT Master 16750
Marlon Brando med sin personliga GMT 1675 under inspelningen av Apocalypse Now
En av de mest klassiska klockannonserna genom tiderna från 1969
Dela på Facebook
Tweeta