Vinterns 7 snyggaste handskar

Våren lyser med sin frånvaro i huvudstaden och det får oss att inse att det är förmodligen flera månader kvar innan man kan hänga in vinterplaggen i förvaring. Idag vill vi slå ett slag för några av mannens mest funktionella och eleganta accessoarer nämligen handskarna. En produkt som är verkligt tidlös och kommer hålla bäraren varm i många år.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2018-02-27 08:19  |  Lästid: 4 minuter
Vinterns 7 snyggaste handskar

Ett par kvalitetshandskar kännetecknas av flera saker men som mycket annat är den kanske tydligaste aspekten vilket material det rör sig om. Klassiska alternativ som lammnappa, carpincho och peccary tillhör de mest exklusiva men det görs även en hel del versioner i älg och hjort. 

Vi har valt att idag fokusera främst på de mer eleganta handskar man skulle bära i stan. Det är inte de grövsta alternativen med tjockast foder för kroppsarbete utan snarare något som skall klara en söndagspromenad eller vägen till och från jobbet. 

Det är självklart inte bara det yttre materialet som avgör handskarnas funktionalitet och känsla. Valet av foder (eller avsaknad av det) gör också stor skillnad. För grövre handskar kan fodras med varm lammull medan eleganta, nättare modeller inte sällan har ett exklusivt kashmirfoder. Modeller i peccary skall istället göras ofodrade enligt många puritaner för en optimal känsla. Ofodrade handskar är inte det mest praktiska under vintern utan snarare ett alternativ för sen höst och tidig vår.


Vi tittar närmare på fem av de mest klassiska materialen för kvalitetshandskar.

Lammnappa

Mest formella är nog handskar i lammnappa. De har pga den släta och supermjuka skinnet en karaktär som passar perfekt till kostym och dressad ytterrock. Tyvärr är detta släta skinn också klart känsligare än många andra alternativ vilket gör dem mindre lämpade för snöbollskastning med ungarna.

Peccary


Det kanske mest exklusiva alternativet för premiumhandskar är peccary. Det är ett skinn som kommer från vildsvin i Sydamerika och främst Brasilien. Det har en unik karaktär och struktur med mjuk och flexibel känsla. Det är inte fullt så känsligt som lammnappa men gör sig inte optimalt i väta och regn. Peccary finns i mängder med olika färger men är främst förknippad med ljusbruna nyanser.

Carpincho

Carpincho är steget under peccary i pris och exklusivitet men anses som en av världens finaste material för handskar. Här rör det sig om arten Capybara som är en gnagare, också från Sydamerika. Vanligast med Carpincho är att man använder dem som nubuck dvs att man slipar ner ytan på skinnet vilket ger en matt finish som påminner lite om mocka. 

Hjort


Hjortskinn påminner en hel del om Peccary i sin karaktär då det också är ett mjukt och följsamt material. Strukturen är inte lika påtaglig och framför allt är prisnivån klart mer överkomlig. Majoriteten av allt hjortskinn kommer från Nordamerika.

Älg

Är man intresserad av ett lite rustikare och tåligare alternativ är handskar från skogens konung att rekommendera. De är värmeisolerande, slitstarka och avslappnade vilket gör att de kanske passar bättre till tweed än tredelat. 

Vi har valt ut sju lite olika alternativ från olika tillverkare som vi tycker är lite extra intressanta.


Dents

 

Vinterns 7 snyggaste handskar
Formella handskar från Dents i svart fårskinn med kashmirfoder. Perfekt till en kostym och svarta oxfords. Här med touchscreen-funktion så att man inte behöver ta av sig dem för att svara i telefonen.

 

Hestra


Vinterns 7 snyggaste handskar
Ett par handsydda och ofodrade handskar i peccary från svenska Hestra i en mörkgrön nyans.

 

Shibumi

 

Vinterns 7 snyggaste handskar
Bruna handskar i Carpincho från accessoarspecilisten Shibumi.

 


Berluti

 

Vinterns 7 snyggaste handskar
Värstingmodell i ofodrad lammnubuck från Berluti för en fjäderlätt och mjuk känsla.

 

Berg & Berg


 

Vinterns 7 snyggaste handskar
Handskar i mocka är ett lite otippat val men den matta ytan ger en ledig och intressant känsla. Här från Berg & Berg. (även översta bilden)

 

Thomas Riemer Wien

 


Vinterns 7 snyggaste handskar
Handskar i taupe-färgat renskinn från Thomas Riemer Wien.

 

Drake´s

 

Vinterns 7 snyggaste handskar
Klassiska korkfärgade peccaryhandskar från Drake´s.
Dela på Facebook
Tweeta