VM i skotillverkning – Världens bästa skomakare skall koras

Idag kan vi berätta en spännande nyhet för alla skoentusiaster där ute. VM i skotillverkning går av stapeln till våren där världens främste skomakare kommer utses under Shoegazing Super Trunk Show i London. Vi har tittat närmare på vad som kan vara det kommande årets mest prestigefyllda tävling.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2017-12-05 08:15  |  Lästid: 3 minuter
VM i skotillverkning - Världens bästa skomakare skall koras

Många av er känner säkert vid det här laget till Shoegazing.se,. Det är en av världens främsta bloggar om kvalitetsskor som grundats och drivs av vår frilansskribent Jesper Ingevaldsson. Vid fem tillfällen hittills har Jesper och hans partners anordnat Shoegazing Super Trunk Shows varav det i våras var första gången på internationell mark, närmare bestämt London. 

 

VM i skotillverkning - Världens bästa skomakare skall koras
Justin FitzPatrick aka The Shoe Snob är tillsammans med Jesper Ingevaldsson värd för vårens eventet.

Den 7:e april kommer nästa version av tillställningen äga rum på The Music Room i Mayfair och då kommer världens främsta skomakare koras. Jesper Ingevaldsson kommer tillsammans med Justin FitzPatrick att hålla i eventet och med sig i juryn har de ansedda namn som Yohei Fukuda, Nicholas Templeman, Jim McCormack och Mario Bemer. Även eventets sponsorer Kirby Allison från The Hanger Project samt entusiasten Edmund Schenecker kommer vara del av juryn.


"För omkring 100 år sedan fanns det många prestigefyllda skotävlingar runt om i världen. Dessa tävlingar drev bespokeskomakare i deras hantverk, gjorde att de skapade fantastiska skor som inte nödvändigtvis var idealiska att användas på riktigt, men otroliga som utställningsskor. Med VM i skotillverkning vill vi ta tillbaka lite av det här. Och samtidigt gör vårt bästa för att visa tävlingsskorna för en bred publik, något som förhoppningsvis kan vara en positiv sak för branschen och för de specifika varumärkena/tillverkarna som deltar." - Jesper Ingevaldsson, Shoegazing.se

 

VM i skotillverkning - Världens bästa skomakare skall koras
Jesper Ingevaldsson, grundare av Shoegazing.se

Deltagarna får ställa upp individuellt eller representera sin firma och vad som skall produceras är en svart cap toe oxford i kalvskinn med enkel lädersula (översta bilden). Skon skall vara handrandsydd och ha en handsydd avlappssöm.  

Respektive deltagares sko kommer bedömmas baserat på kriterier som svårhetsgrad, utförande och helhetsestetik. Man kan tro att det är svårt att göra så mycket med en svart oxford men jag tror vi kommer se en rad spännande tolkningar på denna klassiker. 


 

VM i skotillverkning - Världens bästa skomakare skall koras
Detaljer som skons midja, klack och finish kommer troligtvis variera en hel del bland bidragen.

Vinnaren kommer kunna titulera sig världsmästare i skotillverkning och första pris är 3´000£. Alla finalisternas skor kommer sedan finnas på display hos Isetan i Tokyo för att sedan resa runt och visas upp världen om. 

Sista anmälningsdag för deltagare är 15:e januari och anmälan görs till shoegazingblog@gmail.com. Det vore otroligt roligt om vi får med någon av våra svenska förmågor Daniel Wegan, Andreas Reijers, Janne Melkersson eller Carina Eneroth i finalen. 

Som besökare skulle varmt rekommendera att man planerar in en lite weekend i London den 7:e april. Utöver VM i skotillverkning kommer det finnas över 10 olika varumärken som visar upp sina skor och VM i skoputsning går av stapeln för andra året i rad. 


 

VM i skotillverkning - Världens bästa skomakare skall koras
Cap toe oxford från Yohei Fukuda som kommer vara en av jurymedlemmarna när vinnaren skall koras.
Dela på Facebook
Tweeta