Watches & Wonders 2020 – Cartier & IWC

Idag skall vi presentera första delen i vår bevakning av klockmässan Watches & Wonders som nyligen valde att presentera alla nyheter digitalt.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2020-04-27 16:15  |  Lästid: 4 minuter

Watches & Wonders eller SIHH som mässan tidigare hette brukar gå av stapeln i Geneve varje vår. Fokus ligger på konglomeratet Richemonts klockportfölj där vi hittar tongivande aktörer så som Cartier, IWC, Piaget och Lange & Söhne och idag skall vi presentera nyheterna från de förstnämnda.

Cartier och IWC är två tungviktare i klockbranschen och även om de representerar lite olika kategorier och styrkor tillhör de bägge Richemonts populäraste varumärken. För säsongen ser vi en rad nyheter från bägge företagen som uppdaterar sina modellserier med såväl nytt som gammalt.

Cartier

Hos Cartier ser vi en allt tydligare blick bakåt i historien. Den mycket imponerande Collection Privée som under tidigt 2000-tal innehöll hyllningsversioner till några av företagets mest klassiska modeller har återvänt senaste säsongerna med intressanta versioner av modellerna Crash, Cintrée och Tonneau. I år presenterar man en modern tolkning av den väldigt ovanliga modellen Asymétrique från 1936 som kännetecknas av just en asymmetrisk urtavla och vriden boett. Modellen lanseras i gulguld, roséguld och platina i en limiterad upplaga av 100 exemplar per metall.

Cartier Asymétrique

Nästa modell som presenteras från Cartier är en annan vintageklassiker som dyker upp i en modern skepnad. Vi talar om den tidstypiska Cartier Pasha som presenterades för första gången 1985 där Cartier ville nå den kundgrupp Audemars Piguet och Patek Philippe lyckats nå med sina lyxsportsklockor Royal Oak och Nautilus. Pasha har kommit i flera spännande utföranden sen dess men årets lansering kommer i två storlekar och tre metaller. Det rör sig om 35 mm respektive 41 mm där bägge storlekarna finns i stål medan den mindre även erbjuds i roséguld medan den större återfinns i gulguld. Klockorna kommer med en så kallad QuickSwitch-lösning där man enkelt som kund själv kan byta band utan att lämna in den till urmakaren. Inuti klockans boett hittar vi Cartiers egna urverk 1847 MC.

Cartier Pasha i gulguld (41 mm) samt roséguld (35 mm)
Modellen i stål med antingen länk eller läderband

IWC

Vår andra aktör ut i den här artikeln är IWC från schweiziska Schaffhausen. Ett varumärke som till skillnad från Cartier mest är kända för sina sportiga modellserier. Framför allt ser vi flera spännande inslag i modellserien Portugieser som ofta beskrivs som företagets flaggskeppsmodell. Den enklaste versionen i serien återfinns nu i en reducerad storlek på 40 mm som tillsammans med den avskalade estetiken passar perfekt som semi-formell dressklocka för den som letar efter en modell lika bra till kostym som kashmirtröja. Den nya 40 mm stora Portugieser Automatic kommer i guld eller stål och inuti hittar vi kaliber 82200. Framför allt är det kul att se att man tagit tillbaka den ursprungliga tavellayouten med sekundvisare klocka sex på tavlan. Ett inslag från originalet 1939. Våra favoriter är den stilrena versionen i roséguld med silvertavla och mörkbrunt alligatorband samt den mer prisvänliga versionen i stål med mörkblå tavla och svart band.

Portugieser Automatic 42 i stål med mörkblå tavla

Nästa modell från samma modellserie som också fått en uppskattad reducering i diameter är företagets Portugieser Perpetual Calendar. Tidigare har klockan mätt stadiga 44 mm vilket i ärlighetens namn är en ganska tilltagen storlek på många handleden och särskilt för en dressad klocka. Tack vare att man nu lyckats integrera evighetskalendern i den befintliga 82000-familjen av urverk. Detta har lett till att man fått ner diametern till 42 mm med en höjd på 13.8 mm. Många kanske ställer sig frågan hur mycket två millimeter kan göra men som ofta när det handlar om klockor kan det göra en enorm skillnad för känslan på handleden. Tavlans layout har också förändrats från den tidigare evighetskalendern i modellserien och istället för att placera månfasen kl 12 på tavlan hittar man den nu mer traditionellt placerad klockan sex. En annan trevlig aspekt är att modellen finns tillgänglig i stål vilket tar ner prisnivån avsevärt och gör det till en av de mest prisvärda evighetskalendrarna på marknaden.

Portugieser Perpetual Calander 42 i stål
Eller varför inte den limiterade versionen med blå urtavla och roséguld som säljs exklusivt via företagets egna butiker
Dela på Facebook
Tweeta