Watches & Wonders 2020 – A Lange & Söhne och Piaget

Del två i vår bevakning från den digitala klockmässan Watches & Wonders fokuserar på finurmakarna A. Lange & Söhne och Piaget.

Andreas Weinås  |  Publicerad 2020-05-04 11:30  |  Lästid: 3 minuter

I dagens artikel som blir vår andra i bevakningen från årets första klockmässa tar vi fokus på två mindre men ack så exklusiva producenter. Vi pratar om tyska A. Lange & Söhne från Glashutte samt Piaget som gjort sig ett namn för sin expertis på lövtunna urverk.

A. Lange & Söhne

Den största nyheten från Lange på över ett decennie kom faktiskt förra året och var modellen Odysseus. Det var tyskarnas första riktiga svar i segmentet; lyxstålsport som sedan länge dominerats av Royal Oak, Nautilus och Overseas. Lange har som tradition inte gjort varken sport- eller stålklockor vilket gjorde lanseringen extra häpnadsväckande. I år fick vi se nästa version av modellen Odysseus som nu får en lite mer exklusiv framtoning. Modellen produceras för första gången i vitguld och istället för den integrerade länken så kommer klockan på antingen ett sportigt gummi- eller ett elegant läderband. Tavlan är matt grå och matchar vitguldsboetten utmärkt. Den nya Odysseus känns som en klocka som riktar sig främst mot att konkurrera med modeller som Aquanaut, Royal Oak Offshore och Overseas som alla är sportiga versioner i ädelmetal på gummiband. Hur den tas emot återstår att se då många entusiaster fortfarande har svårt att se Lange som en producent i sportsegmentet.

Klockan visar utöver tiden även dag och datum via Langes typiska format
Nya Odysseus i vitguld med läder eller gummiband
Den automatiska kalibern L 155.1 Datomatic sitter i Odysseus och har som alltid med Lange en finish i absolut världsklass

Piaget

Vi nämnde det tidigare och det tåls att upprepas: Piaget är mästare på kategorin lövtunna kalibrar och klockor. Något man med eftertryck visade när man nyligen presenterade världens tunnaste mekaniska klocka med en häpnadsväckande tjocklek på endast 2 mm. För att sätta detta i perspektiv kan man säga att det är en klocka som inklusive boett är tunnare än flera av de tunnaste urverken på marknaden. Modellen heter Altiplano Ultimate Concept och visades upp redan 2018 men då som just en konceptklocka där ytterst få trodde den någonsin skulle komma i kommersiell produktion. Två år tog det och nu finns den serieproducerad om än med en väldigt låg produktion och den erbjuds dessutom med personliga tillval då man som köpare kan välja färg på tavla, visare och basplattan för urverket vilket gör att du kan få en näst intill unik klocka. Prisbilden är i nuläget "vid förfrågan" men enligt uppgift ligger priset på närmare $400´000.

Klockan finns med blå eller silvrig tavla och ett deniminspirerat band
Med en total höjd på endast 2 mm är Altiplano Ultimate Concept världens tunnaste mekaniska klocka
Dela på Facebook
Tweeta