Yanko MTO – Ett prisvärt alternativ för specialbeställda skor

Det går inte att komma ifrån, vi gillar skor här på Manolo. Något vi verkar dela med er läsare. Nyligen skrev vi om ett par MTO skor från brittiska Loake 1880 och vår känsla är att intresset för kvalitetsskor i en attraktiv prisklass är extra stort. Därför kommer vi idag berätta lite mer om spanska Yanko som sakta men säkert börjar få en allt större kundkrets i Sverige.

Olof Nithenius  |  Publicerad 2016-06-07 09:58  |  Lästid: 5 minuter
Yanko MTO - Ett prisvärt alternativ för specialbeställda skor

Till att börja med vill vi reda ut begreppen lite och förklara förhållandet mellan Yanko, Carmina och Meermin då alla kommer från samma lilla by, Inca, på Mallorca.

För att förklara hur allt hänger ihop måste vi gå tillbaka till 1866 när Matias Pujadas öppnade en liten skotillverkning i byn mitt på Mallorca. Nästan 40 år senare öppnade hans son Mateo en större fabrik som redan då randsydde kvalitetsskor. Mateos dotter Magdalena var väldigt involverad i produktionen i många år. Hennes son i sin tur; Jose Albaladejo Pujadas var den som i sin tur startade märket Yanko 1961. Namnet Yanko är det bulgariska namnet för Juan. Joses pappa hette Juan och han tyckte att detta därför var ett passande namn på märket.

Jose hade fått sin skolning i familjeföretaget men även hos kvalitetsskomakare i Florens som var bland de främsta i världen då som nu. Företaget växte enormt under 70- och 80-talet och var ett av Europas största skoföretag. En kombination av att efterfrågan på kvalitetsskor minskade och kinesisk produktion ökade ledde till finansiella problem för Yanko under 90-talet. Jose sålde bolaget som då var i mycket dåligt skick. Några år senare, 2005 för att vara exakt, gick företaget i konkurs. Familjen Albaladejo startade istället 1997, ett nytt skomärke under namnet Albaladejo för att ganska snart döpa om det till Carmina som var namnet på Joses fru och yngsta dotter.


Meermin i sin tur kommer från två andra personer i släkten Albaladejo som är kusiner med de som driver Carmina idag. Yanko har sedan konkursen ingenting med Carmina, Meermin eller familjen Alabadejo att göra alls. Även Meermin och Carmina är två helt separata företag helt utan annan koppling än att de härstammar från samma by och drivs att några kusiner.

 

Yanko MTO - Ett prisvärt alternativ för specialbeställda skor
Yankos lädersulor har en välvd midja och ritsnedläggning vilket är något man vanligtvis inte hittar under 3 000 kr.

Yanko som bolag idag köptes upp av Antonio Llobera 2007 ihop med ett par andra delägare. Han har ingen koppling alls till den tidigare ägarfamiljen men kommer från en liknande bakgrund med en far som i läderindustrin och en egen fabrik. Antonio, eller Toni som han kallas har sedan han tog över bolaget arbetat hårt med att försöka återskapa vad Yanko en gång var och stod för. För Toni är Made in Spain viktigt. Han trycker hårt på att skorna faktiskt tillverkas i den egna fabriken på Mallorca av de främsta av materialen och på ett bra sätt. Numera är det igen randsydda skor de säljer från att de under en period haft både limmade och durksydda konstruktioner. 

 


Yanko MTO - Ett prisvärt alternativ för specialbeställda skor
Clicking eller tillskärning av skinnet i fabriken på Mallorca.

I Sverige säljs Yanko via sidan www.skolyx.se som även löpande arrangerar Trunk Shows så att kunder kan få möjlighet att prova ut rätt storlek och känna på skorna och få en uppfattning om lädret. Skolyx har i takt med att de vuxit sedan starten kunnat öka sitt utbud av modeller som i grundutförande kostar från 2 595 kr vilket får sägas vara ett väldigt attraktivt pris för denna typ av sko. För den som så önskar en specifik modell har de även en MTO-tjänst som innebär att man på deras sida kan välja läder, modell, läst etc varpå skorna sen tillverkas. Detta kostar lite mer och börjar på 3 195 kr. Nyligen lanserade de ett intressant mellanting som de kallar GMTO eller Grupp-MTO. Detta är en tjänst som innebär att de kan erbjuda fler intressanta modeller. Varje månad presenteras ett antal skor som man kan förbeställa och som då kostar samma som i grundutförandet, dvs från 2 595 kr. Enda nackdelen är att leveranstiden ligger på 8-10 veckor. Det är ett logiskt och bra sätt för ett litet företag i en uppstartsfas att finansiera sig och bredda sitt utbud.

Jag valde att köpa ett par tasselloafers i deras ljusa mocka på en klassisk rund fin läst som var en av de första modeller som erbjöds när tjänsten lanserades tidigare i våras. Efter att nu ha burit dem i några veckor så summerar jag det hela med att jag är både nöjd och positivt överraskad.

Detaljnivån är riktigt bra, lika bra eller bättre än vissa dyrare skor jag provat. Mockan är även den av hög kvalitet. Saker som att de använder läder i hälkappan och inte plast, vilket vissa andra sparar in på, är positivt. De är väldigt mjuka och sköna men har töjt sig en aning vilket i och för sig är logiskt när det gäller mocka men resulterat i att skon nästan blivit för stor på kort tid. Lästen i sig är ganska generös och jag gick ner 0,5 i storlek, borde kanske ha gått ner en hel storlek med facit i hand. För 2 595 kr måste jag säga att skorna är ett kap. Personligen tycker jag att de är vassare än Meermin och i många avseenden absolut jämförbara med Carmina. Sen handlar det till syvende och sist om utseende och vad man gillar. Hittar ni en modell som ni gillar från Yanko som tror jag inte att man blir besviken på varken finish eller kvalitet.

 


Yanko MTO - Ett prisvärt alternativ för specialbeställda skor
Mockan från Yanko var av imponerande kvalitet.
Yanko MTO - Ett prisvärt alternativ för specialbeställda skor
Yanko MTO - Ett prisvärt alternativ för specialbeställda skor
Yanko MTO - Ett prisvärt alternativ för specialbeställda skor
Yanko MTO - Ett prisvärt alternativ för specialbeställda skor
Skorna tillsammans med ett par praktiska reseblock från Skolyx.

Foto: Ted Olsson

 

Dela på Facebook
Tweeta