Mästare på mat

Årets kock 2008, Tom Sjöstedt, om hur man bäst lyckas med köttet, laxen och kycklingen.

Redaktionen  |  Publicerad 2011-10-26 11:35  |  Lästid: < 1 minuter
Mästare på mat
Foto: iStockPhoto

Kött

➤ Välj kött av bra kvalitet. Är kvaliteten dålig, kommer det inte spela
någon roll hur bra du steker det.
➤ Lägg fram och temperera köttet en–två timmar innan stekning så det
inte är iskallt.
➤ Tillsätt salt och grymt mycket svartpeppar.
➤ Hetta upp en stekpanna med olja så det ryker om det.
➤ I med köttbitarna och bryn på båda sidorna riktigt ordentligt.
➤ Dra ner värmen och släng i en smörklick, skeda gärna smöret över
biffen.
➤ Lägg på en plåt och baka klart i ugnen på 100 grader till 56 grader i
innertemp.
➤ Låt vila ca 10 minuter innan servering så köttporerna hinner
”sätta sig”.

Kyckling


➤ Köp kyckling vars skinn sitter kvar på. Det är där som smaken sitter.
➤ Salta och peppra
➤ Hetta upp olja och bryn på skinnsidan först. I med smör och skeda över
kycklingen.
➤ Baka klart i ugnen på 100 grader till 65 grader i innertemp. Kyckling får inte gå upp över 70 grader, då blir den torr!
➤ Låt vila ca fem minuter innan servering.

Lax

➤ Ugnsbakad lax är bäst. Viktigt är att ha en digitaltermometer hemma så
man har koll på rätt temp!
➤ Gnid in laxen i salt, peppar och olivolja.
➤ Lägg på ett bleck och baka i ugnen på ca 80 grader till det är 40
grader i innertemp.
➤ Ta ut och servera direkt. Den blir dock lika god om du serverar den
kall.
➤ Riv gärna över lite citronskal.

Dela på Facebook
Tweeta