Mercedes ger oss en första titt på eldrivna Vision EQS

Framtidens lyxbil är förstås elektrisk – och inte minst vill Mercedes haka på trenden. Konceptbilen EQS bygger på en ny, flexibel elbilsplattform som Mercedes ska använda till fler modeller. Seriebilen är färdig 2021.

King Magazine logotyp
Pär Brandt  |  Publicerad 2019-09-11 13:55  |  Lästid: 2 minuter

Artikeln publicerades först på Auto Motor & Sport.

Mercedes vill förstås också vara med i elbilsleken och redan 2021 kan vi förvänta oss lanseringen av den nya, supersnygga EQS, en elektrisk modellvariant av S-klass. Konceptbilen Vision EQS ställs ut i Frankfurt och nu Mercedes gett oss ett rejält smakprov på hur seriemodellen kommer att se ut när det lanseras

Designen på Mercedes Vision EQS är ganska återhållsam även om det finns gott om detaljer att titta på. Mer intressant är kanske det faktum att Vision EQS vilar på en helt ny, flexibel och modulär MEA-plattform för elbilar.

Mercedes Vision EQS drivs av dubbla elmotorer, en på varje axel, med en sammanlagd effekt på cirka 350 kW (476 hk) och 760 Nm. Det ska räcka för en 0–100 tid på under 4,5 sekunder och toppfarten ligger någonstans över 200 km/h.

Batteripaketet besitter en kapacitet på 100 kWh, något räcker för en räckvidd på 700 kilometer. Den inbyggda DC-laddaren har en kapacitet på 350 kW och fullt utnyttjad ska det räcka för att gå från noll till 80 procent laddning på bara 20 minuter. Batteripaketet har celler tillverkade hos Mercedes leverantör Accumotive.

Mercedes Vision EQS interiör ger en känsla minimalism, lyx och utgår från MBUX-systemet. Knappt några knappar eller vred syns till på paneler eller ratt. En annan teknik som kanske inte heller ligger så långt bort är konceptbilens strålkastare som kan projicera holografiska bilder på vägbanan, bland annat för att ta kontakt med fotgängare.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-09-11 14:37