Metallica vinner Polarpriset – jämförs med Wagner

Metallica är en av årets två Polarpristagare. Bandet hyllas av juryn, som jämför dem med Wagner och Tjajkovskij.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-02-14 08:39  |  Lästid: 1 minut

”Inte sedan Wagners känslostormar och Tjajkovskijs kanoner har någon skapat musik som varit så fysisk och ursinnig, men ändå samtidigt tillgänglig. Genom virtuost ensemblespel och användningen av extremt accelererade tempon har Metallica tagit rockmusiken till platser som den inte sett förut”. Så lyder juryns motivering när bandet nu tilldelas det prestigefulla Polarpriset tillsammans med organisationen Afghanistan National Institute of Music.

Bland tidigare Polarprisvinnare finns namn som Bob Dylan, Paul McCartney, Elton John och Stevie Wonder. Metallica blir det första trash metal-bandet någonsin att ta emot priset. 
– Vi är extremt stolta, tacksamma och ärade över att vara årets mottagare av Polarpriset, sa bandet i ett inspelat videoklipp som visades i samband med presentationen av vinnarna. 

Årets andra pristagare är Afghanistan National Institute of Music, som erbjuder musikutbildning till hundratals unga människor. Grundaren Dr. Ahmad Sarmast återvände till Kabul och byggde upp institutet efter inbördeskriget, som hade satt stopp för musiklivet i landet. 
– Den som spelade riskerade att få sina händer avhuggna men inte ens då lyckades talibanerna stoppa afghanerna från att spela, säger Dr Ahmad Sarmast i en filmad intervju. 

Priserna delas ut av kung Carl XVI på Grand Hotel i Stockholm den 14 juni. Pristagarna får en miljon kronor var. 

 

Dela på Facebook
Tweeta