Mjuka värden – fem fåtöljer som räddar hemmavintern

Ull, fluff och bulliga former. Det behövs inte ett geni för att reda ut vad vi längtar efter denna höst. Eller varför. King guidar till en fåtöljupplevelse som kramar om.

Tom Cehlin  |  Publicerad 2020-11-19 17:23  |  Lästid: 3 minuter

När världen utanför fönstret känns (i bästa fall) svinkall och (i värsta fall) fortsatt apokalyptisk är det extra lockande att gömma sig i en varm fåtölj. Turligt nog är det även denna vinter en god idé att inspireras av det mjuka 70-talet om ett nytt sittdon ska införskaffas.

Mjuka, bulliga former och fluffiga och vildvuxna material är ledord om man kikar igenom utbudet hos auktionshus och möbelproducenter. Trivs du inte med alltför burriga fåtöljer kan ett alternativ vara sammet. Eller kornig boucle, som Ferm Livings alternativ ovan. Deras fåtölj Rico är tillräckligt omfamnande för att du ska somna bekvämt framför Netflix, men elegant nog att misstas för en designklassiker. 17 650 kr.

Eftersom det är just retromöbler som är inspirationen för möbelvaruhusen så är det naturligtvis ett extra bra tillfälle att leta loppisfynd.

PP225 Chair från PP Møbler

Hans J. Wegner satt en sommar vid stranden och grävde ner sig i sanden för att ligga så bekvämt som möjligt. När han lyckats hitta rätt vinkel sprang han in i sommarhuset och skissade på denna stålstol i fårakläder. En hyllning till modernister som Le Corbusier och Breuer. 101 870 kr.

Lamino från Swedese

Få stolar är i Sverige så älskade som Yngve Ekströms klassiker. För några år sedan kröntes den till Århundradets svenska möbel. För att fira sin 75-årsdag har tillverkaren Swedese tagit fram en jubileumsvariant i honungsgult fårskinn.19 090 kr.

Loafer SC23 från &Tradition

När det klassiska SAS Royal öppnade i Köpenhamn 1960 var det världens första designhotell. Från fasaden till restaurangens bestick till Ägget-stolarna i lobbyn – allt hade ritats av Arne Jacobsen. När man för ett par år sedan skulle uppdatera hotellet fick Space Copenhagen uppdraget att rita en stol som skulle passa i den anrika omgivningen, resultatet blev en framtida klassiker i sammet. 17 395 kr.

Horse från Magniberg

Svenska Magniberg började för några år sen göra poetiska sängkläder för lika trötta som trendiga fashionistor, men gör sen något år också möbler. Som den här stolen, inspirerad av lika delar förortsuppväxt i Högdalen som svensk allmoge. Furu möter fårskinn i denna stol som känns lika ultramodern som klassisk. 16 300 kr.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-11-30 12:49