Modechefen: Så ska jeansen sitta i vår

Smala, raka, utsvängda eller baggy – hur ser jeansmodet egentligen ut våren 2024?

Daniel Lindström | Foto: Getty Images  |  Publicerad 2024-05-13 14:19  |  Lästid: 2 minuter

Tidigare har det varit ganska enkelt att svara på den frågan, en stil brukar nämligen dominera både bland dem som dikterar trenderna och i butikshyllorna. Men i takt med Tiktok-generationens extrema snabbhet att både hoppa på och överge trender är det nu omöjligt att hitta en gemensam riktning bland designers och konsumenter. Om du går in på Acne Studios, Our Legacys eller Hopes onlinebutiker har de flesta jeansmodellerna en lös och baggy passform. De allra nyaste jeansen från Acne Studios heter till exempel ”Super baggy fit jeans”. Detta samtidigt som de allra flesta svenska killar och tjejer fortfarande bär smala jeans, de har inte hunnit eller vågat byta till vidare modeller än. Mitt tips till er: Behåll de smala jeansen. Nu är ni, utan att kanske veta om det, helt rätt igen. Det enda man nämligen kan veta med säkerhet här i världen är att modet går i cykler. Allt kommer tillbaka.

När Paris modevecka avslutades nyligen låg artikeln ”Skinny jeans is back!” överst i Vogues trendrapportering, illustrerat med bilder på toppmodellerna Mica Argañaraz och Rianne Van Rompaey i korvskinnstajta jeans från den kommande Miu Miu-kollektionen. Italienska Miu Miu designas av Miuccia Prada och beskrivs kanske enklast som ett yngre syskon till eleganta och minimalistiska Prada. De tre senaste åren har Miu Miu varit det absolut mest trendskapande designervarumärket, alla kategorier. När Miu Miu visade jeans med så låg midja att under-kläderna syntes 2021 ritade det om en hel silhuett för Y2K-modet. 

Pete Doherty och Kate Moss.

Ett annat, och kanske ännu tydligare, tecken i tiden är att H&M-gruppen skakar liv i Cheap Monday i sommar. Hur kollektionen ser ut vet vi inte än, men låt oss gissa att smala jeans återfinns i sortimentet. Personligen är jag skeptisk och trivs för tillfället alldeles utmärkt i den lite lösare passformen. Jag ryser av fasa varje gång det dyker upp bilder på mig från början av 2000-talet, iklädd jeans så smala att de ser ut som löpartights. Om Tiktok funnits 2003 hade trenden kallats ”indie-sleaze”. Vi var helt uppslukade av Hedi Slimanes figurnära Dior Homme–kollektioner och Pete Dohertys destruktiva förhållande med Kate Moss. De var världens snyggaste par, ingen kunde bära smala jeans med samma star quality och självklarhet.

Om detta låter rörigt – både supersmala och vida jeans är modernt – kan man ta den enklaste vägen: Välj ett par Levi’s 501:or med raka ben. Att stå över alla trender är det mest trendiga du kan göra.

Dela på Facebook
Tweeta