Modechefen: Vad händer nu, Tom Ford?

Modeskaparen Tom Ford tackar för sig. Kings modechef Daniel Lindström ser tillbaka på den amerikanske designerns historiska karriär.

Daniel Lindström  |  Publicerad 2023-06-28 07:19  |  Lästid: 2 minuter

När den amerikanska kosmetikjätten Estée Lauder bekräftade uppköpet av modehuset Tom Ford i slutet av förra året förstod de flesta att affären på 24 miljarder kronor skulle innebära ett nytt kapitel för huvudpersonen i fråga. 

Och mycket riktigt, nyligen presenterade Tom Ford, 61, sin allra sista visning (höst/vinter 23) för sitt varumärke. I en film, regisserad av mångåriga medarbetaren Steven Klein, visades kollektionen på musor som Amber Valletta, Karen Elson, Caroline Trentini och Karlie Kloss. Plaggen sträckte sig över hela Tom Fords universum och innehöll signaturplagg som hårt skurna miniklänningar, paljetter, urringningar och djurmönster. Sexigt, dyrt och glamouröst. Filmen avslutades med att supermodellerna bar svart, som i sorg. Sedan gick ridån ner för en makalös karriär.

Tom Fords sista modevisning för varumärket som bär hans namn.

Texasfödde Ford började arbeta på italienska modehuset Gucci 1990, efter att tidigare ha arbetat för Chloé i Paris och den amerikanska sportklädesdesignern Cathy Hardwick.  Han steg snabbt i graderna på Gucci, blev kreativ chef 1994 och laddade det då extremt sömniga modehuset med sex och provokativ reklam. Ett av Tom Fords mest kända plagg från catwalken är till exempel en stringtrosa med ett dubbel-G-metallspänne.  När Tom lämnade Gucci 2004 efter en konflikt med nya ägaren hade försäljningen ökat med 1 200 procent, till nästan 3 miljarder dollar. Redan året efter lanserade Tom Ford sitt eget varumärke. De första produkterna var solglasögon och parfym, och den första herrkollektionen med kläder kom i april 2007. På den tiden hade Tom Ford sin bas i London, så kläderna kom att bli inspirerade av klassiskt herrskrädderi från Savile Row. Men med en sexig twist såklart.

Och vad händer nu med Tom Ford? undrar du. Huvudpersonen själv ska ägna sig åt filmskapande igen, vilket han redan gjort framgångsrikt med A Single Man (2009) och Nocturnal Animals (2016) som Ford skrev och regisserade. Klädkollektionen kommer i fortsättningen att designas av Peter Hawkings som arbetat med Tom Ford i över 25 år. En ny pressbild av Hawkings föreställer honom i ett par tonade solglasögon och en svart kostym – en hyllning till Fords egen signaturlook. Historien om Tom Ford fortsätter, både i modet och på vita duken.

Dela på Facebook
Tweeta