Morjas och Arkets limiterade pennyloafer funkar lika bra till jeans som kostym

Svenska varumärkena Morjas och Arket lanserar idag en stilren pennyloafer i begränsad upplaga. King tog en pratstund med Morjas vd och grundare.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2020-10-01 15:10  |  Lästid: 4 minuter

Pennyloafern är en klassisk och tidlös sko som funkar lika bra till vardags som till fest. Det är sedan gammalt. Inte lika gammalt är det samarbete som presenterades idag när Morjas och Arket avslöjade att de går samman för att i limiterad upplaga skapa sin egen tolkning av den eleganta skomodellen.

Skon är tillverkad i Almansa i Spanien, en region som sedan 1700-talet är känd för hantverk och skotillverkning. Varje par är tillverkat i 128 steg, och loafern är sydd med traditionell Goodyear-randsydd konstruktion, vilket är en konstruktionsmetod för sömnad som ger en stark och vattentålig sko.

Vi hörde av oss till Morjas vd och grundare Henrik Berg för att ställa ett par frågor.

Morjas går in i sitt första designsamarbete hittills. Hur kommer det sig att det blev med just Arket?

– Vi har varit väldigt restriktiva med samarbeten hittills, men Arket kändes som en väldigt bra match. Samarbetet sätter strålkastarna på en tidlös ikon: pennyloafern. Både Arket och Morjas drivs starkt av att göra hög kvalitet mer tillgängligt. Vi har båda liknande affärsmodeller och vi delar även liknande stilistiska filosofier med nordiska rötter. Att se vår gemensamma idé om att skapa en tidlös sko som överlever trender och säsonger födas till liv är väldigt fint. 

Vad kan man säga mer om själva skon?

– Det är en tidlös ikon som är gjord genomgående i svart. Svart kalvläder, svart innanläder och svart sula med en halvsula i gummi. Avskalad, skarp och väldigt bred i sitt användningsområde.

Vid vilka tillfällen kan man bära den här modellen?

– Roligt att du frågar just det för det var en av de första frågorna vi diskuterade med Arket. Det fina med pennyloafern är att den är lika aktuell till kostym som till jeans. Personligen bär jag loafern mycket till ett par jeans med lite högre midja och en stickad tröja. Enkelt, avskalat och en fin balans mellan dressat och casual. Många anser nog att den klassiska oxforden är hörnstenen i varje mans skogarderob, men jag tycker nog pennyloafern är på väg att ta över tronen.

Morjas affärsidé bygger på att rikta sig direkt till kunden utan mellanhänder. Hur påverkas priset av att skon går att köpa via Arket?

– Precis. Vi säljer exklusivt genom egna kanaler och det här ett limiterat samarbete. Modellen går endast att handla hos Arket och priset är i princip samma som vår klassiska pennyloafer, det vill säga 2 250kr. Jag vill vara tydlig med att det här är ett samarbete och inte att Morjas kommer att finnas hos återförsäljare. Vi fortsätter att sälja endast direct to consumer.

Kan vi förvänta oss fler Morjas-samarbeten i framtiden?

– Om matchen är rätt så kan det absolut finnas möjligheter.

Morjas grundades 2017, hur skulle du beskriva resan så här långt?

– Fartfylld, händelserik, rolig och konsekvent. Vi drivs av samma vision som vi gjorde när vi lanserade: att bli nummer ett inom vår nisch. Vi tror på att göra få saker riktigt bra och kontinuerligt påminna oss själva om att vara fokuserade på det vi gör bäst och leverera ”WOW” till våra kunder.

Förutom Arket-samarbetet, vad händer annars i Morjas universum?

– Vi fokuserar väldigt mycket på att optimera och ständigt förbättra kundupplevelsen. I somras lanserade vi en ny hemsida och anpassar mycket på lokal nivå i bland annat Tyskland som är vår största marknad. Allt ifrån leverans-, betal- och fraktsätt till andra lokala preferenser. Förra veckan lanserade vi en ny kampanj med Luca Rubinacci som vi fotade vid Comosjön. Några veckor innan det flyttade vi hela vårt logistikcenter från Göteborg till Stockholm för att kunna erbjuda snabbare, bättre och smidigare leveranser. Vi har också flyttat lokaler och nyligen öppnat nytt showroom på Kungstensgatan som designstudion Halleroed hjälpt oss ta fram. Vi lanserade precis Morjas Blog där visionen är att leverera värde till läsare och inte bara skriva om skor, det blir snabbt tråkigt. Här delar vi alltifrån restaurangtips till inspiration. Inom kort lanserar vi en så kallad Jumper Boot, en högre snörkänga där ansiktet utåt är just Luca Rubinacci. Och sist men inte minsta är vi väldigt spända på att lansera vår sneaker som vi har arbetat på i två års tid och som skulle lanseras i våras men som tyvärr skjutits upp på grund av pandemin. Det är spännande tider, helt enkelt.

Morjas och Arkets pennyloafer finns på Arkets hemsida. Priset ligger på 2 250 kr.

Skon är framtagen i svart läder, som åldras med värdighet.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2020-10-01 15:25