King möter Morris-designern Roger Åkesson

King möter Roger Åkesson, designer på svenska varumärket Morris premiumlinje Heritage, och pratar om "The new luxury gentleman".

Redaktionen  |  Publicerad 2017-12-22 12:59  |  Lästid: 2 minuter

I vinter pratas det om ”The New Luxury Gentleman” (den nye lyxige gentlemannen) på Morris Heritage. Varför?

– ”The New Luxury Gentleman” är ett begrepp vi använder som symboliserar den nya tidens man och en ny riktning för Morris Heritage som är lite mindre pretentiös och lite mer avslappnad. Men det är inte bara vi på Morris Heritage som tänker så, även internationellt ser vi en skiftning mot en allt ledigare modebild. Rent konkret innebär vårt ”The New Luxury Getleman”-tänk mer fokus på blazers och byxor samt ett utökat stickat program. Vi håller självklart samma höga standard som tidigare vad gäller material, mönster, kvalitet och passform.

Hur skulle du annars beskriva årets vinterkollektion?

– I vinter har Morris Heritage en mycket mer avslappnad look än tidigare. Vi jobbar med en tajt färgskala i grått, beige, brunt och blått. Tygerna domineras av ull, kashmir, tweedrutor, jacquard och bouclé. Vi ser stickade nyheter som till exempel en otroligt fin cardigan med sjalkrage och en elegant luvtröja i ull och kashmir. Vi har även fina rockar i bouclé och paddade jackor och västar. Sedan har vi mer dressade plagg som kostymer, skjortor, slipsar och näsdukar – vilket är själva stommen i varumärket.

Var hämtar ni inspirationen?

– Vi inspireras av oss själva från säsong till säsong, men naturligtvis är besöken i Italien den största källan till inspiration. Milano och Florens inspirerar när det gäller färg, form och material. Men det gör även London.

Vad är viktigast att tänka på när man köper kostym?

– För det första: att veta vid vilka tillfällen kostymen ska användas. Ska du ha den på kontoret eller ska du ha den på fest? För det andra: att hitta korrekt passform, vilket innebär rätt ärmlängd och rätt byxlängd. Väldigt viktigt!

Vad ska man ha på fötterna i vinter?

– Jag är svag för mockaskor, det kan vara en snörsko i brogue-utförande eller ett par snygga kängor, gärna chukka boots. Men i det svenska klimatet kanske skinnskor egentligen passar bättre. 

Dela på Facebook
Tweeta