Shoppa japansk inredning och mode – Muji öppnar gigantisk butik i Stockholm

Butiken Mujis fasad i Stockholm.

Varumärket Muji går att beskriva som japansk minimalism när den är som bäst. Vi träffar företagets vd när mode- och inredningskedjans butik slog upp sina dörrar i Stockholm.

Rasmus Blom  |  Publicerad 2019-08-21 17:13  |  Lästid: 2 minuter

Cirka 500 personer flockades en lång kö när japanska Muji slog upp sina portar till sin nya flaggskeppsbutik på Åhléns City i centrala Stockholm. Butiken är inte bara varumärkets första flaggskeppsbutik i Sverige, utan också den största Muji-butiken i Europa. Med sin yta på 1 216 kvadratmeter tar den sprillans nya butiken nämligen över hela fjärde våningen på varuhuset i centrala Stockholm.

Muji är kanske främst känt för sin inredning, de smarta förvaringslösningarna i synnerhet, men kedjan har även en gedigen modeavdelning. Den nya flaggskeppsbutiken kommer även att erbjuda tjänster som inredningsrådgivare, stylingrådgivare, smakrådgivare och broderi.

Vi fick en pratstund med Satoru Matsuzak, vd för Muji, under den stora invigningen.

För den som inte känner till Muji, hur skulle du beskriva varumärket?
– Muji grundades i Japan 1980 som en motpol till konsumtionssamhällets vanor vid den tiden. Det var ett företag som alltid skulle se till kundens bästa i alla lägen, vilket gäller än idag. I den nya flaggskeppsbutiken i Stockholm kommer kunden att hitta allt från möbler och sängkläder till textilier och belysning. Även modesegmentet kommer att breddas. Självklart kommer också våra välkända förvaringssystem att finnas.

Hur kommer det sig att ni öppnar den här butiken just nu?
– Vi började etablera oss i Sverige 2004, alltså för 15 år sedan. Då fanns vi bara hos andra återförsäljare, men nu kände vi att vi ville satsa och öppna en egen butik i Sverige. Det blir faktiskt vår största butik i Europa. Vi har alltid känt ett släktskap med svenskarna.

Finns det några likheter mellan svensk och japansk design?
– Absolut. Skandinavisk design är väldigt enkel och sparsmakad, precis som japansk. Vi strävar båda efter harmoni i rummet. Överlag känns det som att Sverige och Japan är harmoniska samhällen.

Muji är framförallt förknippade med sina möbler och förvaringsenheter. Men var kommer inspirationen ifrån när det kommer till ert mode?
– Precis som med våra möbler är kläderna till för att användas i vardagen. Muji gör inte kläder som ska bäras på bröllop, utan vi gör plagg som ska användas varje dag. De ska vara diskreta, snygga och praktiska. Vi fokuserar mycket på material av hög kvalitet.

Om jag bara ska köpa en produkt i den nya butiken, vad ska jag köpa då?
– Det är naturligtvis helt upp till dig, men om jag skulle rekommendera någonting…

(Satoru Matsuzaki börjar gräva i sin kavajficka)

– …då skulle det vara den här bläckpennan. Den är väldigt bra.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-08-21 17:13