”Mycket hög risk” för barnarbete inom H&M

Enligt en hemlig rapport finns en hög risk för att H&M gjort överträdelser kring miljö, mänskliga rättigheter och barnarbete.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-03-09 15:05  |  Lästid: 2 minuter

Enligt en färsk rapport beställd av en av H&M:s storägare finns det en hög risk att företaget bryter mot flera grundläggande FN-principer om miljö och mänskliga rättigheter. När det gäller barnarbete är risken ”mycket hög”. Det skriver Svenska Dagbladet, som har tagit del av rapporten. 

Det är det Zürich-baserade företaget Reprisk som står bakom rapporten, som blev färdig så sent som i februari i år. Den bygger på en omfattande analys av incidenter inom hållbarhetsområdet, skriver SvD. Bland de 80 000 källorna finns medier, aktieägare och andra. I materialet har Reprisk hittat 186 så kallade riskincidenter under de senaste tio åren. 

Enligt rapporten är riskerna för överträdelser värre i dag än de var för ett decennium sedan, speciellt inom barnarbete och rätten till facklig organisering, detta trots att H&M utåt sett gör stora satsningar på hållbarhet.
– Vi ser att fler incidenter rapporteras och att sannolikheten är högre för att principerna kränks, säger Philipp Aeby, vd för Reprisk, till SvD.


H&M tar i en kommentar till King avstånd från alla former av barnarbete. "Barnarbete är helt oacceptabelt, och vi tolererar inte barnarbete i någon form", skriver Joanna Morell, kommunikationschef på H&M Sverige, i ett mail.

Hon skriver också att företaget haft en policy för barnarbete sedan 1997 som bygger på FN:s konvention om barnets rättigheter och ILO:s lägsta ålderskonvention, och påpekar att rapporten från Reprisk delvis bygger på medierapporteringar. "Det är viktigt att ta hänsyn till att rapporten bygger på medierapporteringar och ej faktiska händelser. Vi påträffade ett fall av barnarbete i vår leverantörskedja under 2017", skriver hon.

Rapporten från Reprisk är bara en i raden av negativa händelser för H&M den senaste tiden. I höstas avlöjades att de systematiskt bränner upp överblivna kläder. Företaget har också anklagats för rasism efter en reklambild på ett barn, och i början av februari avslöjade SVT att arbetare vid H&M:s fabriker i Etiopien tjänar omkring tio kronor om dagen – mycket mindre än vad som anses gå att leva på i landet. Klädjätten sliter också med ekonomiska problem och svaga rapporter.

Dela på Facebook
Tweeta