NFT:s, gastronomi och billig konst – det här får du inte missa på Affordable Art Fair

I veckan firar Affordable Art Fair 10 år i Sverige. För Café tipsar mässchefen Carl Wilhelm Hirsch och konstnären Estelle Graf om vad man ska hålla utkik efter på mässan med fokus på prisvärd konst.

Robin Åberg  |  Publicerad 2022-04-20 10:26  |  Lästid: 3 minuter

Konst till överkomliga priser är grundidén för konstmässan Affordable Art Fair som i veckan firar sitt 10-årsjubileum i Sverige. Tidigare har mässan ägt rum under hösten (förra året med över 10 000 besökare), men är nu flyttad till våren för att tajma med Stockholms Kulturnatt.

Mellan 20-24 april samlas över 50 gallerister och verk från över 200 konstnärer på Nacka Strandsmässan i Stockholm och eftersom det är jubileum kommer årets mässa även bjuda på en del överraskningar. Bland annat fortsätter mässans satsning på digital konst genom NFT:er, dessutom är danska konstnären Christina Julsgaard på plats för att måla om en Jaguar (alltså bilen) och mat- och dryckeskonsten kommer ta större plats på mässan i år.

Mässchef är precis som förra året Carl Wilhelm Hirsch, han menar att mässan är öppen för såväl nybörjare som konstvetare, fattig som rik och stor som liten.

– I år kommer vi att erbjuda något för alla, stora som små. Utöver synen kommer vi att aktivera fler sinnen än tidigare genom flera spännande programpunkter som art talks, livemusik och drink & draw. För den hungrige besökaren kommer vi erbjuda ett helt annat gastronomisk upplägg än tidigare år, säger Hirsch.

Kan du utveckla vad det nya gastronomiska upplägget innebär?

– Vi har ett fantastisk upplägg i år där både Mackverket och Persona Restaurant, som kommer öppna senare i år på Östermalm, är på plats. Personas grundare Jonatan och Louis har erfarenhet från bland annat Frantzén och Adam/Albin och deras signaturrätt, en variant på lyxig street food, ser jag personligen mycket fram emot att smaka! Vår dryckespartner Limoncello kommer även ha en bar på plats som kommer servera fantastiska drinkar.

Vad får man inte missa?

– Det är så svårt att vara objektiv i en subjektiv värld tycker jag. Men våra nya internationella utställare såsom Pigment Gallery, Wanrooij eller banbrytande IONNYK är väl värda besök, liksom alla våra gallerier såklart.

Vilken budget bör man gå in på mässan med?

– Det är helt individuellt sett till vad man söker. Det finns inget uttalat nedre ”tak” på priser, det finns fantastiska verk för under tusenlappen. 

En av utställarna på mässan är konstnären Estelle Graf. Tidigare arbetade hon som art director men efter framgången med sina ”fabler”, där personer med djurhuvuden gestaltas i situationer (som en ensamlunch på Sturehof), satsar hon nu fullt ut på konsten. Estelle berättar för Café att för henne är mässan en sällsynt möjlighet att nå en stor skara konstintresserade.

– Det är ju en mässa man går till om man är intresserad av konst på ett eller annat sätt och det är sällan man får den målgruppen koncentrerad på det sättet. Så det är en fantastisk möjlighet.

AW på RicheEnsamlunch på Sturehof och NK-grisen, vad är grejen med att blanda djur och människor?

– Mina fabler som jag kallar dem för är ju satir, sen är det en väldigt snäll satir men ändå en kommentar på samtidsmänniskan och då är det väldigt tacksamt att använda sig av djurhuvuden. Vare sig vi vill det eller inte så har alla människor associationer till olika djur så det blir ju ett väldigt tacksamt sätt för mig som karaktärsgestaltare att använda ett djurhuvud för att förmedla en karaktär, en situation eller ett gömt budskap.

AW på Riche av Estelle Graf.

Vad kommer du ställa ut på mässan, och är det affordable?

– Mina fabler och även en NFT-kollektion som jag gjort. Ett av verken i NFT-kollektionen släpper jag även som en plexitavla och den kommer säljas på mässan. Priset beror på storleken men du kan hitta några av mina verk för tusen kronor, det dyraste ligger på femton tusen.

Vilka andra konstnärer tycker du man ska spana in på mässan?

– Håll ett extra öga på Madelen Möllard, Maria Murphy och även Neil Bhat, det är några exempel på ganska nyetablerade konstnärer som alla tre har egna och färgstarka uttryck.

Affordable Art Fair pågår mellan 20-24 april på Nacka Strandsmässan i Stockholm. Mer info och biljetter hittar du på mässans hemsida.

Artikeln publicerades ursprungligen på Kings syskonsajt Café.se.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2022-04-20 10:26