Nike ska hjälpa löpare springa maraton under två timmar

Går det att springa ett maraton under två timmar? Det ska tre löpare ta reda på när de vill försöka slå det nuvarande världsrekordet 2:02:57. Lördag 6 maj kl 05:45 i Monza, Italien ska rekordet försöka slås.

Redaktionen  |  Publicerad 2017-05-05 07:00  |  Lästid: 2 minuter

Projektet Breaking2 är sponsrat av Nike och målet är alltså att slå en av idrottens sista kvarvarande magiska gränser; att lyckas springa ett maraton på under två timmar. Det nuvarande världsrekordet är på 2:02:57. 

Under två år av forskning, förberedelser och kontroll har tre av världens bästa långdistanslöpare, Eliud Kipchoge från Kenya, Lelisa Desisa från Etiopien, och Zersenay Tadesse från Eritrea nu gjort sig redo att anta utmaningen.

Nike ska hjälpa löpare springa maraton under två timmar
Foto: Nike
Nike ska hjälpa löpare springa maraton under två timmar
Foto: Nike

Några av världens ledande experter inom biomekanik, coaching, design, konstruktion, materialutveckling, kost, idrottspsykologi och fysiologi har varit med och stöttat löparna. Allt har förberetts in i minsta detalj. 

För att genomföra loppet har Nike hyrt den klassiska F1-banan Monza i Italien för att löparna ska få bästa förutsättningarna. Om de ska klara av att slå världsrekordet måste löparna springa 4 sekunder snabbare per kilometer än världsrekordet – i 42 kilometer. 

Tanken är att loppet ska äga rum lördag maj 6, kl 05:45 i Monza, Italien. Nike, Wired och Runner’s World kommer ha en livestream av eventet. Här kan du följa loppet. 


Dela på Facebook
Tweeta