Nina Rung: 7 saker som gör dig till en bättre man

Kriminologen och föreläsaren Nina Rung ger sju handfasta tips till alla män som vill ägna internationella kvinnodagen åt att bli lite bättre människor.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-03-08 09:56  |  Lästid: 2 minuter

Den 8 mars varje år är det den internationella kvinnodagen – en dag som uppmärksammar jämställdhetsfrågor, mänskliga rättigheter och kvinnors situation världen över.

Det är däremot inte en dag då man ska gratulera kvinnor, skriver kriminologen, debattören och föreläsaren Nina Rung. I en debattartikel tipsar hon om sju saker män kan göra i stället, för att vara med och bidra till ett samhälle som är jämställt och tryggt för alla. 

1. Som pappa kan du börja prata med din son om samtycke, om att porren inte har något med ömsesidighet att göra och hur han kan se till att ingen tjej i hans närhet utsätts genom att hans agerande.

2. Som ledare kan du se till att alla på arbetsplatsen eller i föreningen har kunskap om hur könsnormer påverkar pojkar och män och ge dem verktyg att diskutera mansrollen.

3. Som kollega eller lagkamrat kan du se till att ni har samtal om hur ni kan sätta stopp för sexistiska eller nedlåtande kommentarer om kvinnor både i fikarummet och i omklädningsrummet.

4. Som kompis kan du se till att ni lägger ned jargongen och slutar skratta åt sexistiska skämt eller kommentarer. Prata med varandra om porrkonsumtion och vilka ideal som porren skapar. Prata om varför nästan alla sexualbrott begås av män.

5. Se till att din vän inte blir för full och agera om han tappar omdömet.

6. Kanske viktigast av allt: Börja med dig själv. Dra inte sexistiska skämt. Ta en porrpaus. Agera när du ser att kompisen stöter på en för berusad tjej, visar bilder eller kommenterar kvinnokroppar. Rikta blicken inåt och fundera på vad du har för kvinnosyn.

7. Och – skicka inga dickpics utan att det finns ett uttalat samtycke!

Om du väljer en av punkterna att agera efter så har du gjort skillnad för en kvinna i din närhet, avslutar Nina Rung sin artikel.

Nina Rung är utbildad kriminolog och genusvetare. Hon har varit engagerad i frågor om våld och sexualiserat våld sedan 2001. Hon arbetar som kriminolog, föreläsare och debattör, och driver föreningen Huskurage tillsammans med Peter Svensson.

 

Fakta: Internationella kvinnodagen

Internationella kvinnodagen har sitt ursprung i den tidiga arbetarrörelsen och kvinnorörelsen. Den firades första gången 1911 och har fram till slutet av 1970-talet förknippats med den kvinnliga vänsterrörelsen. Nu är dagen inte kopplad till någon uttalad politisk ideologi, utan betraktas som en allmän dag för kvinnofrågor. Den firas officiellt  den 8 mars varje år sedan 1977, på initiativ av FN. 
Källa: Nordiska Museet

Dela på Facebook
Tweeta