Norska designstugorna The Bolder tar stugsemestern till nästa nivå

Hytteliv 2.0.

Joel Ågren  |  Publicerad 2023-10-03 08:42  |  Lästid: 2 minuter

Den norska hotellnäringen fick sig ett välkommet uppsving tidigare i år när klassiska landskapshotellet Juvet utanför Ålesund stal showen i sista säsongen av HBO:s rosade succéserie Succession. Det minnesvärda gästspelet resulterade i full beläggning, en kraschad bokningssajt och ett rekordstort intresse för naturnära designhotell i grannlandet. Som tur är finns det gott om norska semesterboenden med fokus på modern arkitektur, slow travel och spektakulära naturupplevelser att välja emellan.

Ett av de mest fotogeniska är off grid-destinationen The Bolder ovan Lysefjorden, strax utanför Stavanger. Tillsammans med haussade norska arkitektbyrån Snøhetta invigde initiativtagaren Tom Bjarte Norland tidigare i år en handfull lyxstugor, så kallade Star Lodges, byggda på en enkel ståkonstruktion för att minimera det mänskliga avtrycket på omgivningen. De två våning höga kuberna, klädda i grånande cederträ för att harmoniera med naturen, tronar mellan tallarna högt över det vackra landskapet och erbjuder en svårslagen panoramautsikt över den berömda fjorden.

Storleken på stugorna varierar från 35 till 60 kvadratmeter och den avskalade interiören går i naturnära färger, med danskt designerkök från Vipp och takfönster för stjärnspaning. Går du loss på room service och flärdfulla restaurangbesök kommer du dock att gå bet, det är trots allt norskt hytteliv det handlar om. Är matlagning inte din starka sida går det dock att förbeställa färdiga matpaket med lokala delikatesser som levereras direkt till dörren inför din vistelse. Lyckas du slita dig från stugorna (vi klandrar dig inte om du misslyckas) rekommenderas ett besök till den dramatiska klippavsatsen Preike­stolen, 604 meter över fjorden, tio minuter med bil från stugbyn. 

Priser från 5 100 kr per natt. Boka på thebolder.no.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2023-10-03 08:46