Åk ut och cykla!

King stämde av årets cykeltrender med Jan och Bejti på Norvelo – cykelspecialisten i Stockholm som brinner för tvåhjuliga custombyggen.

Gustaf Sjöholm  |  Publicerad 2013-05-14 10:00  |  Lästid: 3 minuter
Åk ut och cykla!
I butiken intill Vanadisplan i Stockholm är unika kundbyggen ständigt under uppbyggnad. Möjlighet att bestämma färg och detaljer på mikroskopisk nivå gör ingen hoj den andra lik. Foto: Norvelo

Varför ska jag köpa cykel i år?

– Cykeln har blivit en allt starkare accessoar, vi märker en ökad efterfrågan på personligt utformade cyklar. Retrotrenden håller i sig men egna färger och tillbehör blir allt viktigare. Och det är vad vi erbjuder – individualiserade custombyggda cyklar där kunden är mer delaktig under själva byggprocessen.

 

Hur ser cykelsituationen ut i Sverige idag?
 
– Vi ligger fortfarande långt efter andra länder som exempelvis Danmark och Storbritannien. Vi har inte samma cykelkultur här, vilket till stor del beror på statliga satsningar för ökad cykelpendling, som utbyggnad av cykelbanor som skett i många andra länder. I Stockholm har man satsat på biltrafik istället.

Och fixie-trenden håller i sig?

– Ja, helt klart. Den hänger tydligt ihop med vår fascination för retroprylar. Vi rekommenderar att man börjar cykla med single-speed cyklar, alltså cyklar där man inte behöver trampa när cykeln rullar.

 

Åk ut och cykla!
Foto: Norvelo

Vilka är fördelarna med att köra fixie?

– Man blir mer ett med en fixie! Sen är de i princip helt underhållsfria – men visst är såklart den främsta anledningen att de är så enkla och stilrena.

Är det inte farligt att köra fixie, de saknar väl broms?

– Lagen kräver att du har handbroms fram på din fixie! Sen är man snarare en uppmärksammare cyklist på en fixie för att det kräver lite mer planering.

H&M:s promtion-video för det uppmärksammade arbetet med brittiska Brick Lane Bikes.

Jag har fått en överdos av alla Boost och Flyknit-affischer och vill börja motionscykla, vad kostar en racercykel?

– En racer börjar på ca 10 000 kronor – men går att göra nästan hur dyr som helst. Cykling är fortfarande till stor del en materialsport.

 Och vad går en fixie på?

– Ca 6 000 kronor och uppåt

Vilka trender märker ni av?

– Triathlon har blivit oerhört populärt, särskilt bland folk inom välbetalda yrken. Golfen är död – nu visar man hellre prov på uthållighet och status genom att springa, simma och cykla i flera timmar. Det gör också att vissa satt i system att pendla till kontoren på tempohojar i 80 000-kronorsklassen.

Vad märker ni av inom cykelmodet?

– Allt fler kläder som fungerar att cykla i – som stretchar på rätt ställen men som du ändå kan ha på dig på jobbet. Årets stora happening är H&M:s samarbete med Brick Lane Bikes, snygga och prisvärda cykelkläder – att det skulle ta så lång tid innan de kom!

Åk ut och cykla!
Foto: Norvelo

Hur ser framtiden för cykling ut?

– Cykling till och från jobbet kommer öka! Där ligger vi än så länge efter. Cyklingens positiva effekter gör ju att alla tjänar på mer utbredd pendling i form av färre förseningar, sjukskrivningar – kort och gott friskare och sundare människor.

Kort – vad är egentligen grejen med cykling?

– Vad som är så imponerande med cykling är att man kommer så oändligt långt med så lite energi. Ett lokalt extremfall är randonnéloppet Stockholm-Göteborg. 56 mil i sadeln på maximalt 30 timmar…

Dela på Facebook
Tweeta