Nu är det snart slut med sugrör på Starbucks

Anti-sugrörstrenden har fått ordentligt fotfäste. Nu meddelar kaffejätten Starbucks att de slutar helt med sugrör till år 2020.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-07-10 08:49  |  Lästid: < 1 minut

Amerikanska Starbucks sällar sig till den växande skara företag som tänker sluta ge dig ett sugrör när du beställer något att dricka, skriver Forbes.

Under måndagen meddelade de att de kommer att ha slutat erbjuda engångssugrör i alla kaféer i hela världen till år 2020. De två alternativen man kan få i stället är ett plastlock i återvinningsbar plast, med en liten tut som gör att den påminner om en nappflaska. Starbucks är också igång med att utveckla sugrör i alternativa material – förmodligen i papper.

Ett sugrör kan tyckas vara en obetyglig detalj, men de utgör en betydande del av den mängd plast som skräpar ned världshaven. Bara i USA förbrukas omkring 500 miljoner sugrör varje dag, skriver Metro UK. Även om de tekniskt sett är återvinningsbara gör deras form och lilla storlek att de är svåra att ta hand om. De hamnar fel i sorteringsmaskiner och blandas med fel material – om de ens lyckas ta sig till en återvinningsanläggning. Andra gånger slängs de längs stränder och blåser ut i haven – där de stannar för gott. Plast komposteras inte utan blir till mindre bitar – så kallade mikroplaster – som även de utgör en fara för marinlivet.

Det uppskattas att omkring 8 miljoner ton plast hamnar i haven varje år – och att den siffran kommer att fördubblas till år 2025, enligt en studie publicerad i tidskriften Science.

Starbucks är ett av flera andra företag som har planer på eller pratar om att ta bort eller ersätta sugrör i plast. Storbritannien är på väg att förbjuda alla typer av engångsprodukter i plast så tidigt som 2019.

Dela på Facebook
Tweeta