Nu kan du åtala polarna som avbokar ölen

Trött på kompisar som avbokar fredagsbärsen? Nu kan du ta det hela vägen till domstol med nya Ölavtalet.

Markus Aamisepp  |  Publicerad 2019-06-07 12:58  |  Lästid: 2 minuter

När Jesus Kristus erbjöd sina lärljungar en sista bägare vin hade den, enligt bibeln, djävulsbesatta Judas Iskarot redan stormat ut ur rummet. Vad som hände sen är välkänt: Jesus blev korsfäst och den lömska Judas ökänd i drygt tvåtusen år framåt. Det finns säkert många lärdomar man kan dra av denna anekdot. Men den kanske viktigaste är att man aldrig ska ställa in en dryckesträff. Vare sig det gäller vin, öl eller något annat kan minst sagt hemska saker inträffa om man inte dyker upp när glas ska tömmas och bägare svingas.

Just därför har Norrlands Guld lanserat hemsidan Ölavtalet. Ett kontrakt som säkerställer afterwork-ölen då det måste signeras via Bank-ID av samtliga parter. Ja, du läste rätt. Ett juridiskt bindande avtal som kan dra vilken pilsnerbedragande kompis som helst hela vägen till domstol.

Bra öldrag på killarna i Baksmällan TRE.

– Vi vill att folk ska sluta boka av sina träffar. Med den här tjänsten ger vi folk ett verktyg att förvandla tomma löften till faktisk handling och att ses på riktigt. En öl som inte blir av, är ju ingen öl, säger Charlotte Liljewall, på Norrlands Guld, i ett pressmeddelande.

Spot on, säger vi. En öl som aldrig blir av är inget annat än ett svek, som i värsta fall kan leda till obehagligheter som inkluderar arga romerska despoter och omständiga promenader med tunga kors på ryggen.

I avtalet framgår att med ”öl” avses alkoholfri eller alkoholhaltig öl, eller annan dryck, varm som kall. Det framgår också att man inte behöver köpa eller dricka upp drycken för att fullgöra sina avtalsförpliktelser. Med andra ord behöver det alltså inte handla om enbart en öl. Kontraktet kan tillämpas på allt från Guldbarens 5000 kronors värsting-martini och varm derby-öl till saftdejt med farmor.

Den som gör sig skyldig till avtalsbrott blir skyldig att betala vite på 500 kronor. Om kompisen inte betalar får du i värsta fall gå hela vägen till rätten.

Så här fungerar Ölavtalet:

1. Gå in på ölavtalet.se på din mobil.
2. Välj tid, plats, identifiera dig med Mobilt BankID och skicka inbjudan till en vän.
3. Vänta på att din vän accepterar inbjudan.
4. När båda har identifierat sig skapas ett avtalsförslag som bägge parter kan signera med Mobilt BankID.
5. Klart. En juridiskt bindande öl är bokad.

Artikeln publicerades först på Café.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-06-07 12:58