Nu går det att investera i whisky – på börsen

The Single Malt Fund är världens första investeringsfond som enbart placerar pengar i whisky. Nu har den godkänts för notering på Nordic Growth Market i Stockholm.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-01-19 14:23  |  Lästid: 2 minuter

Glöm H&M, Eriksson, Volvo eller guld. Nu kan man investera i det flytande guldet i stället – whisky. Single Malt Fund är världens enda reglerade whiskyfond, och de köper och säljer sprit i syfte att få god avkastning. Fonden är godkänd för notering på Nordic Growth Market och står under Finansinspektionens tillsyn. Det här är alltså på fullt allvar.

Det finns andra fonder som riktar in sig på företag som tillverkar whisky, men The Single Malt Fund investerar bara i ovanlig whisky, och äger all sprit själva.

Bakom fonden står Christian Svantesson, som är en passionerad whiskyälskare själv. I en intervju med Business Insider jämför han fonden med en råvarufond. ”Men i stället för guld köper vi flytande guld” säger han till tidningen. 

Christian Svantesson berättar att han som entusiast vill öppna upp för allmänheten att ge sig in på den lukrativa whiskymarknaden, som hittills varit mer eller mindre reserverad för entusiaster och experter. ”Vi frågade oss varför det här inte gjordes professionellt och under reglering när marknaden är så stor. Historiskt har avkastningen varit enastående”, säger han till Business Insider.

Nu går det att investera i whisky – på börsen
Så här har priset på ovanlig whisky utvecklats sedan 2008, enligt Rare Whisky 101.

Enligt databasen Rare Whisky 101, som indexerar världens 1 000 mest värdefulla single malt-sorter, har priserna i snitt gått upp med 28 procent det senaste året – och 370 procent sedan 2010. 

De som har investerat i fonden kommer också kunna att kunna köpa faktiska flaskor med whisky online. ”Eftersom mycket av whiskyn är ovanlig och svår att få tag på tror vi att det här kommer uppskattas av investerare och samlare”, säger Christian Svantesson. ”Och de kommer i princip att köpa whiskyn från sig själva, indirekt”, lägger han till.

Dela på Facebook
Tweeta