Oris hyllar legendarisk dykare med limiterad klocka

Den schweiziska klocktillverkaren Oris gör en specialutgåva för att minnas den verkliga hjälten i filmen Men of Honor med Cuba Gooding Jr och Robert De Niro.

Kristofer Steneberg  |  Publicerad 2021-02-08 10:48  |  Lästid: 2 minuter

Historien om Carl Brashear var så bra att den blev film. Född och uppvuxen i en fattig jordbrukarfamilj på landet i Kentucky blev han den första afroamerikan att nå sitt mål som US Navy Master Diver – mästerdykare inom marinkåren. Men vägen dit var inte enkel – kantad av rasism och ett starkt motstånd inom den amerikanska militären, med bland annat egna ingångar och avdelningar för afroamerikaner långt in på 1950-talet. 

Klocktillverkaren Oris har arbetat med Carl Brashear-stiftelsen sedan 2015 och tagit fram två klockor innan den nya Oris Carl Brashear Cal. 401 Limited Edition släpptes i slutet av januari. 

Den nya dykarklockan är den första som drivs med Oris Calibre 401, ett egenutvecklat urverk från den schweiziska tillverkaren. Den mäter 40 mm och färgen på boetten går under namnet Blue Luminous med safirglas som är välvt på sidorna. Glaset har en antireflexbehandlad yta. Den är tillverkad i rostfritt stål med krona, visare och skänklar i brons. 

Klockan är vattentät ned till 100 meter, och det blå nylonarmbandet med bronsspänne är framtaget tillsammans med armbandstillverkaren Erika’s Originals.

”Det är inte en synd att bli nedslagen. Men det är en synd att stanna kvar nedslagen”, sa Carl Brashear en gång när han fick frågan om hur han hanterat motgångar, som till exempel den gången han blev av med ett ben efter en incident i Atlanten. Han har även kämpat med sitt eget missbruk.

Oris Carl Brashear Cal. 401 Limited Edition finns ute nu i totalt 2 000 exemplar.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2021-02-08 21:01