Nu stiger ölpriserna – på grund av värmen

Den väldigt torra och varma sommaren leder till dåliga skördar – och höjda priser. Även på öl.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-07-27 17:02  |  Lästid: < 1 minuter

Vi är många som njuter av den rekordvarma sommaren. Men det torra, heta vädret för också med sig en hel mängd dåliga saker.

Bortsett från att typ varenda skog i Sverige står i brand drabbar det också bönderna väldigt hårt. Varken växter eller djur mår bra av att inte få något vatten, vilket leder leder till både nödslakt och förstörda skördar.

Det gäller även korn, som används till att tillverka malt, som i sin tur används till att tillverka öl. Nu skriver P4 Halland att det kan leda till höjda ölpriser i butikerna. Det är Halmstadsföretaget Viking malt som larmar för att de troligen bara får levererat omkring hälften av det korn de hade räknat med i år.


– Det blir mindre kärnor så bryggerierna måste använda mer malt för att få samma mängd öl. Det kan påverka hållbarheten på ölet också, säger Dieter Nowack, inköpschef och ansvarig för kundförsörjning, till P4 Halland. 

Priset på råvaran har ökat med 50 procent, vilket naturligtvis gör det dyrare för bryggerierna att brygga ölen.

Dieter Nowack säger till P4 att han inte är förvånad om ölpriserna går upp – men han har i alla fall lite goda nyheter att förmedla. Någon brist på öl är nämligen osannolik.
– Malten från svensk korn kommer ta slut men i det stora hela finns det på världsbasis tillräckligt med råvaror för att producera malt. Öl kommer det att finnas, säger han.

Dela på Facebook
Tweeta