Ny studie: Människor med glasögon är smartare

En nyligen publicerad studie från universitetet i Edinburgh skakar liv i den gamla myten om klipska glasögonormar.

Magnus Kvandal  |  Publicerad 2018-06-04 07:24  |  Lästid: < 1 minuter

Att glasögon får människor att se smartare ut är det redan många som tycker. Men en ny studie visar att det faktiskt kan finnas lite sanning bakom myten. 

Det är en grupp forskare vid universitetet i Edinburgh som har studerat genetisk data från 300 486 personer mellan 16 och 102 år gamla. De hittade 148 olika gener som förknippas med kognitiv förmåga, och tog reda på om attribut som synförmåga, högt blodtryck och förväntad livslängd påverkar intelligensen.

Enligt forskningsrapporten, publicerad i tidningen Nature, kom forskarna fram till att till att personerna i studien som behöver glasögon hade omkring 30 procent större sannolikhet att vara mer intelligenta än genomsnittspersonen i studien.


Högre kognitiv förmåga var också kopplat till hälsoattribut som lång livstid, nedsatt risk för lungcancer och bättre kardiovaskulär och mental hälsa.
– Den här studien, som är den största genetiska studien om kognitiv funktion, har identifierat många genetiska skillnader som gör det lättare att se var tankeförmågan kommer ifrån, säger genstatistikern Doktor Gail Davies till Independent

Dela på Facebook
Tweeta