Nya klippet jämför händelserna i HBO-succén Chernobyl med verkligheten

Sammanfattning: inte illa pinkat med att efterlikna de verkliga händelserna från katastrofen ändå.

Marlon Appelgren & Markus Thörnhammar  |  Publicerad 2019-06-14 12:22  |  Lästid: 2 minuter

När HBO:s världshyllade och svensk-regisserade miniserie Chernobyl gick i mål förra veckan möttes verket av inget annat än stående ovationer från sin världspublik. Inte minst på filmforumet IMDB hyllades tv-serien till skyarna och i skrivande stund står Johan Renck-projektet som etta på IMDB:s lista över de 250 högst rankade tv-serierna genom alla tider. Tv-serien skildrar som bekant Tjernobylkatastrofen 1986, har skapats av Craig Mazin och för regin stod förstås svenske kamera-stoltheten Johan Renck.

Craig Mazin, som även skrivit manus till hela serien, har bedyrat hur viktigt det var för honom och resten av teamet bakom Chernobyl att gestaltningen av skeendena som omgärdade katastrofen skulle vara så historiskt korrekt som möjligt. Och mycket riktigt, de allra flesta av de centrala karaktärerna har faktiskt funnits på riktigt.

En av seriens centralgestalter Valery Legasov – som spelas av Jared Harris, var en av vetenskapsmännen som fick i uppgift att hantera efterverkningarna av kärnkraftsverksolyckan, han var även chef för kommissionen som utredde katastrofen. Han hängde sig på sitt kontor den 27 april 1988, två år och en dag efter olyckan och dagen innan han skulle presentera resultatet av sin undersökning av möjliga orsaker till haveriet i Tjernobyl. Precis som i serien spelade han innan sin död in sig själv när han berättade om sina tankar kring katastrofen på en bandspelare.

Valery Legasov.
Vetenskapsmannen och kemisten Valery Legasov till höger, porträtterad av skådespelaren Jared Harris till vänster.

Något annat som verkar varit av betydande vikt för produktionen var att få iscensättningen så likartad med verkligheten som möjligt. Det har diskuterats en del gällande Chernobyls faktiska verklighetsanknytning, och något som kan assistera oss i den jämförelsen är bland annat ett Youtubeklipp där flera olika händelser från verkligheten och tv-serien ställs mot varandra. I klippet jämförs bland annat scenen när några sovjetiska arbetare kämpar med att skyffla bort grafit från reaktorbyggnadens tak. En händelse som bland flera andra är värd sin guldstjärna när det kommer till att efterlikna verkligheten. Se scenerna med egna ögon i klippet nedan.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-06-14 14:15