Nya Lamborghini Sián med 819 hästkrafter är starkast någonsin

819 hästkrafter och 0-100 km/h på 2,8 sekunder. Borde väl duga som färdmedel för att lämna på dagis och köra till Ica fram och tillbaka?

Erik Söderholm  |  Publicerad 2019-09-05 11:09  |  Lästid: 2 minuter

Artikeln publicerades först på Auto Motor & Sport.

Lamborghini står framför en stor utmaning de kommande åren. Superbilmärkets klassiska V12-motor kommer mer stor sannolikhet inte klara utsläppskraven och kommer därmed bli för dyr att vidareutveckla.

Men i väntan på att den (eventuellt) försvinner kommer nu en ny superbil från Lamborghini där V12-motorn på 6,5 liter får sällskap av ett 48-volts mildhybridsystem. Nykomlingen heter Lamborghini Sián och baseras tekniskt på Lamborghinis kända modell Aventador.

Resultatet är en systemeffekt på hela 819 hästkrafter, varav elmotorn i mildhybridsystemet står för 35. Den är för övrigt inbyggd i växellådan för att ge bättre prestanda.

Någon fullhybrid är det dock inte: bilen kan bara gå helt på el under korta manövrar i låg fart, till exempel på parkeringsplatsen, så mildhybridsystemet verkar snarare finnas för att ge bättre acceleration och sänka förbrukningen en aning.

Det kanske mest intressanta med hybridsystemet är att det inte använder ett vanligt litiumjonbatteri utan en så kallad superkondensator. Den kan inte lagra energin lika länge, men den är betydligt bättre på att ladda upp och ladda ur energin riktigt snabbt. Superkondensatorn kan därmed leverera bättre prestanda under kort tid.

Superkondensatorn laddas upp när bilen bromsas och kan sedan ”boosta” accelerationen i fart. Mellan 70 och 120 km/h är Sián 1,2 sekunder snabbare än Aventador SVJ.

Totalt ska superkondensatorn och elmotorn väga 34 kilo. Accelerationen är även den imponerande: 0–100 km/h går på 2,8 sekunder och toppfarten är ”över 350 km/h”.

Bara 63 exemplar ska byggas och självklart är alla redan sålda.

Dela på Facebook
Tweeta
Uppdaterad 2019-09-05 11:18