Oscar Arrsjö: ”Alltid bättre att vara överklädd än underklädd”

Oscar Arrsjö är aktuell med boken "Klä dig för framgång". King ställde sex snabba frågor om mode och stil till Oscar. Du kan också tävla om ett exemplar av boken – länk till tävlingen hittar du längst ner i texten.

Victoria Petersson  |  Publicerad 2017-10-24 13:48  |  Lästid: 3 minuter

Hur stor betydelse har kläderna för framgång?

– Underskatta inte sambandet mellan kläder och framgång. Framgång handlar mycket om energi och självförtroende. Om du ser dig själv i spegeln på morgonen, innan du ska ut och erövra världen, och gillar vad du ser så kommer du att få energi och tro mer på dig själv. Och om du tror på dig själv lovar jag att chansen är betydligt större att andra också kommer att göra det. 

Hur klär man sig rätt på arbetsintervjun? 

– Hjärnan arbetar primärt i bilder, inte i ord. På en intervju har du i snitt 15 minuter på dig att göra ett intryck och ofta träffar rekryteraren många kandidater. När rekryteraren sedan går igenom dessa dyker det upp bilder i dennes huvud. Med rätt kläder ser du till att den bilden är så fördelaktig som möjligt vilket kan vara ett vinnande drag om du ställs mot ett på pappret jämbördigt alternativ. Det är alltid bättre att vara överklädd än underklädd. Men även att dyka upp i kostym, skjorta och slips till en IT-startup där de anställda bär jeans och huvtröja kan vara negativt. Självklart vill man att en nyrekrytering ska passa in i gänget och här spelar kläderna roll. Det bästa är om du kan ta reda på klädsel på arbetsplatsen du söker dig till. Om du inte gör det är ett säkert kort för de flesta kontorsjobb en grå eller mörkblå kostym, enfärgad skjorta utan slips, en stramt vikt vit bröstnäsduk (tänk Mad Men) samt välputsade skor och en matchande väska/portfölj.

Berätta mer om ”Klä dig för framgång” – varför ville du skriva boken? 

– ”Klä dig för framgång” är boken för alla som vill få de fördelar i livet som ett genomtänkt yttre kan ge och lättare nå sina mål. Oavsett om målet är att landa drömjobbet, ro hem säljpitchen, attrahera en partner eller få respekt i kompisgänget. I över tio års tid har jag verkat i navet av svenskt herrmode och analyserat vad som får mig och andra att framstå som mer attraktiva, spännande, mäktiga eller vad man för stunden önskat uppnå. Mina slutsatser hittar du i denna bok. 

Vilket är ditt bästa framgångsplagg?

– Jag märker stor skillnad när jag gör entré i ett rum iklädd en välsittande kostym.

Hur ska man klä sig på dejten?

– På en dejt vill du att din tilltänkta ska känna sig bekväm. Skjorta och slips har en tendens att skapa distans. Klä dig ledigt men stiligt. Ett par hela och rena jeans, välputsade skinnskor/stilrena sneakers, en skjorta/t-shirt/tröja och exempelvis min egendesignade mockajacka är en vinnande dejtoutfit. En smakfull klocka är snyggt och signalerar att du kan hålla tider. Ingen gillar att vänta på försenade människor. Var inte rädd att visa lite hud (gå inte till överdrift nu). Tjejer är inte så annorlunda från oss killar i det avseendet. Och dejtar du en kille, då vet du ju hur vi tänker.

Vad är det vanligaste män undrar om stil och kläder? 

– Till min Instagram @oscararrsjo trillar det dagligen in frågor av varierande natur. De vanligaste berör klädkoder, matchningshjälp samt specifika köptips.

Oscar har för några år sedan intervjuat hårdrocksbandet Europe för Kings räkning. Hur mycket hårdrockare är du idag?

– Även om mitt musiklyssnande idag är betydligt bredare än i ungdomsåren kommer mitt hjärta alltid att bulta för rock ’n’ roll. Detta återspeglas även i min privata klädstil som jag själv ödmjukt etiketterar som ”Luxury rock ’n’ roll”. Vad det innebär? Dova färger. Mycket skinn och mocka. En dos attityd där det går, sällan skjorta och över lag minst replängds avstånd från allt som heter preppy.

Vill du ha ett exemplar av boken? Tävla om att vinna ”Klä dig för framgång” HÄR. 

Dela på Facebook
Tweeta