Oxfordskjortan – för varje tillfälle

Philip Conradsson hyllar den mångsidiga oxfordskjortan.

Philip Conradsson  |  Publicerad 2018-02-19 15:36  |  Lästid: 2 minuter

Väldigt ofta delas plagg in i säsong mycket beroende på kvalitet där vissa material helt enkelt lämpar sig bättre eller sämre för ett visst klimat. Skjortor är generellt sett en sådan produkt, där exempelvis linneskjortan kategoriseras in i sommargarderoben medan flanellskjortan gör sig bäst i höst- och vintergarderoben. Med det sagt finns det ett tydligt undantag som anspråkslöst och självklart kan bäras alla månader om året. Vi syftar naturligtvis på oxfordskjortan.

Vad är det då som kännetecknar oxfordskjortan och gjort den så omåttligt populär bland män världen över? Mycket ligger givetvis i dess otroligt breda användningsområde. Modellen gör sig lika bra till badbyxorna på semestern som till businesskostymen för jobbet. Visuellt känns oxfordskjortan igen av sin mycket typiska krage med knäppning vid skjortsnibbarna och sin unika struktur av relativt grov bomull.

Trots att oxfordskjortan har ett väldigt direkt och tydligt uttryck kan små skillnader i detaljerna göra väldigt stor skillnad. Har kragen en högre och mer generös utformning bärs modellen ypperligt tillsammans med slips. Är kragen istället mindre och nättare bör oxfordskjortan framförallt användas ledigt tillsammans med rundhalsad tröja eller cardigan.

Vad gäller färger är vitt eller ljusblått det mest klassiska och samtidigt mest gångbara. Vill du addera färg gör sig oxfordskjortan utmärkt i färger som aprikos, rosa, orange och mintgrönt.

Oxfordskjortan – för varje tillfälle
Klassisk vit oxfordskjorta från Ralph Lauren men en mindre krage och ledigare framtoning.
Oxfordskjortan – för varje tillfälle
Högre och större krage från brittiska Drakes ger en mer formell framtoning. Perfekt att matcha med slips till businesskostymen.
Oxfordskjortan – för varje tillfälle
Det mest formella alternativet kommer från Italienska Fray. Den större och tilltagna kragen ger ett otroligt elegant rull på kragen som görs sig ypperlig tillsammans med slipsen.
Oxfordskjortan – för varje tillfälle
En ljusblårandig oxfordskjorta är alltid ett bra alternativ. Här i perfekt utförande från Eton.
Dela på Facebook
Tweeta