Här är Brooklyns nya öl – en suröl med tropiska toner

Brooklyn Brewerys suröl Bel Air Sour gör nu comeback i Sverige. Tekniken bakom ölet tog tre år att förfina men till slut hittade man rätt.

Här är Brooklyns nya öl - en suröl med tropiska toner

Även om sour ale inte är någon nyhet så är den för många ett outforskat område. Bel Air Sour, är ett öl med naturlig syrlighet och tropiska toner. Ölet var initialt en del av bryggeriets experimentella serie av öl som återigen finns på marknaden.

Här är Brooklyns nya öl - en suröl med tropiska toner

Balans, struktur, elegans och arom är det som skiljer Bel Air Sour från andra sour ales. Surölet skapdes när bryggeriet testade sig fram i en ständig vilja att utvecklas. Men det tog ett tag att hitta rätt enligt bryggmästare Garrett Oliver.
– Vi ägnade tre år åt att förfina vår teknik för att få detta öl rätt. Ölet är tydligt syrligt utan att vara för aggressivt samtidigt som det har en ananasliknande fruktig smak. Torrhumlingen adderar citrus och blommiga element.

I bryggprocessen används bryggeriets egna mjölksyrebakterie, liknande det som används i yoghurtproduktion. När vörten produceras (vätskan som jäser till öl) skickas den till jäsning istället för att direkt skickas till kokning. En process som tar hela 36 timmar innan det får koka och jäsa som ett vanligt öl.
– Det finns många utmaningar att göra ett öl som Bel Air Sour och att göra det bra. Det är mycket viktigt för både oss och våra kunder med jämn kvalitet. Trots att det här är en naturlig process måste vi kontrollera det så att vi får samma resultat varje gång. Om vi gör det minsta lilla fel, får vi inte det öl som vi vill ha. Det finns en anledning att det tog tre år att utveckla Bel Air Sour, berättar Garrett.

Ölet passar enligt Garrett bra till mat.
– Om man tittar på svensk matkultur med till exempel användningen av ättika för att lägga in fisk, Toast Skagen som serveras med citron, så kräver mycket svensk mat syra. Jag tror också att de tropiska smakerna av Bel Air påminner svenskar om varmt väder och sommar och det är alltid sommar någonstans.

Här är Brooklyns nya öl - en suröl med tropiska toner

Bel Air Sour

Artikelnummer: 11304, finns i Systembolagets beställningssortiment.
Alkoholhalt:
4,5 %
Smaken: Ölet är tydligt syrligt utan att vara för aggressivt samtidigt som det har en ananasliknande fruktig smak. Torrhumlingen adderar citrus och blommiga element.
Råvaror: 2-row-, pale wheat- och carafoammalt samt humle av sorterna simcoe och amarillo.
Producent: Brooklyn Brewery
Om producenten: Brooklyn Brewery startades 1984 av Steve Hindy och Tom Potter. 100 år tidigare hade det funnits 48 bryggerier i Brooklyn. 1976 lades det sista familjeägda bryggeriet ned när konkurrens från storbryggerierna i mellanvästern blev för hård. Hindys och Potters mål var att få ölet att återvända till New York.

 

 

Dela på Facebook
Tweeta