Investera i måttsytt

Dressad för fest, då är det oftast kostym som gäller. Men vad kan vara värre än en illasittande skapelse, med fel längd på byxorna, för breda axlar eller en knäppning där tyget knappt räcker till. Satsa på måttsytt nästa gång.

Anpassa måtten, välja tyg efter tillfälle och skapa något som matchar din personlighet, en måttsydd kostym ger dig alla möjligheter att till ett bra pris sticka ut ur mängden. För att ta reda på mer hur det fungerar med måttsydda kavajer, kostymer men även rockar och skjortor tog vi ett snack med Benjamin Källå som jobbar med Brothers Made to Measure–tjänst. Idag kan du måttsy bland annat kostymer i nio av kedjans butiker. I tjänsten tar man fram plaggen i olika steg från konsultation till måttagning, beställning och sedan provning. Ett förfarande som tar fyra till sex veckor.

LÄS MER OM BROTHERS MADE TO MEASURE HÄR

Steg för steg–guide – Så fungerar Made to Measure

Investera i måttsytt

1 Användning

När och hur ska du använda kostymen, det är den första frågan att ställa sig. Vill du göra en formell kostym i mörkgrå och finvävd Super 150-ull, eller en mer avslappnad modell i grövre fiskbensvävd kvalitet med utanpåliggande fickor? Försök att anpassa kostymen efter användningsområde och frekvens.

Hur väljer man kostym?
– Det är en stor fördel om man vet några saker när man kommer till oss, till exempel om den ska användas vid ett visst tillfälle eller om den ska användas till vardags. Sen är det ganska många val som ska göras så om du har en idé om färg, passform och så vidare så kommer det att underlätta, säger Benjamin Källå.

Investera i måttsytt

2 First fitting

Vi tar dina mått för att hitta rätt storlek och modell på kavaj, byxa och även väst om du väljer att satsa på en tredelad kostym. Ofta skiljer sig personens mått över bröstkorg och axlar från kavajens ursprungliga skärning, och därför testas flera olika master-kostymer för att hitta en bra utgångspunkt för just dig.

Vad är skillnaden på ert koncept och andra måttsydda kostymer?
– Den stora skillnaden mot till exempel skräddarsytt är att vi utgår ifrån färdiga fabriksmodeller som anpassas efter dina önskemål och mått. Det gör att vi kan hålla ett lägre pris än en skräddare då de handsydda momenten är de som kostar mest. Men ser man till kvalité på tyger till exempel har vi ett brett av cirka 300 tyger och en bra bredd i designen.

Investera i måttsytt

3 Välj tyg

Vi erbjuder tyger från premiumtillverkare som exempelvis Loro Piana, Cerruti, Guabello och Vitale Barberis. Du kan välja mellan olika kvaliteter, färger och mönster – vi törs lova att du kommer att hitta någonting som faller dig i smaken.

Vad ska man tänka på när det gäller tyger och färger, mönster?
– Det beror till stor del på hur den ska användas samt hur din garderob ser ut, har du fler kostymer sedan tidigare eller är du en sällananvändare som vill ha en kostym som passar vid många olika tillfällen och under lång tid. För en klassisk baskostym så bör man tänka sig en i mörkblått eller mörkgrå, den håller över årstiderna och många olika tillfällen. Till skillnad mot till exempel svart som inte passar lika bra på en middag eller i jobbsammanhang och kan kännas lite mer begravning än bröllop, säger Benjamin Källå.

LÄS MER OM BROTHERS MADE TO MEASURE HÄR

Investera i måttsytt
Vilken kostymtyp är du?

4 Detaljerna

Vad är en personlig kavaj utan unika detaljer? Vår Made to Measure-tjänst erbjuder kort och gott mängder av val, detaljer och justeringar. Vår kunniga personal finns med under hela processen och vägleder dig fram till färdigt resultat. Ett par måttsydda kostymbyxor är mer än bara traditionell passform, då även fickor, knäppning och utformningen av midjan ska passa din kroppkonstruktion.

Investera i måttsytt

Hur trendig ska man våga vara? Eller hur traditionell bör man vara?
– Det är inga stora rörelser i trender när det gäller kostymer och generellt kan man säga att när det gäller passform håller trender ganska länge. Nu blir passformen återigen lite bredare och med en lite högre midja. Rutigt kommer ganska mycket nu. Det blir mer och mer populärt. Den mjuka konstruktionstrenden som passar lite ledigare tillfällen som framförallt i kavajen har en lite mer ledig och följsammare känsla efterfrågas allt oftare, säger Benjamin Källå.

5 Second fitting

Efter cirka sex veckor är du välkommen tillbaka till butiken för att se och prova din måttsydda kostym för första gången – det kan hända att det kommer att behöva göras ett par slutliga finjusteringar, men det är ytterst sällan några större operationer.

Investera i måttsytt
Nu lanseras måttsydda skjortor.

Hur stora förändringar kan man göra?
– Det finns marginal i alla sömmar så vissa justeringar kan man göra. Du kan även komma in och göra vissa mindre justeringar i efterhand. Vi har även sett en ökad efterfrågan på att måttsy andra produkter. I dag kan du till exempel måttsy en rock i Stockholm i våra butiker på Drottninggatan och i Gallerian samt i Nordstan, Göteborg. Nu i höst lanserar vi även ytterligare en nyhet. Från 15 november kan man måttsy skjortor i butikerna på Drottninggatan och i Gallerian. Det är en efterfrågad tjänst som vi tror mycket på, säger Benjamin Källå.

Investera i måttsytt

6 Leverans

En dryg vecka efter second fitting är din måttsydda kostym färdig och du är välkommen till butiken för att hämta den. Vi sparar självfallet dina mått i vårt system, vilket gör hela processen ännu enklare vid en eventuell nästa beställning.

Benjamin, hur kommer din nästa kostym att se ut?
– Min nästa kostym tror jag kommer vara en klassisk flanellkostym i en ganska klassisk nyans. Just nu behöver jag en ny kostym som jag kan använda på jobbet och till vardags om man ska iväg på vardag och helger till exempel. Inte uppklädd för finare middag eller bröllop utan något att bära ofta.

LÄS MER OM BROTHERS MADE TO MEASURE HÄR

Dela på Facebook
Tweeta