Därför är Dr. Martens boots den ultimata vinterkängan

Ge vintern en känga med Dr. Martens vädersäkra klassiker.

Dr. Martens klassiska kängor tillhör den utvalda skara av plagg som folk bär i vått och torrt, oavsett vilken trend som råkar råda för tillfället. Speciellt på vintern har kängan en unik position på marknaden: Det är en av få skoval som håller dig både varm och torr, samtidigt som den utstrålar precis lagom med attityd.

Mer än sex decennier har passerat sedan den första Dr. Martens-kängan skeppades ut från skofabriken i Northamptonshire i England, men den attitydsfriska skodesignen – karaktäristiska gula sömmar, räfflad sula och hälögla – står stadigt än idag. Kängorna, kända för sin hållbara konstruktion och mångsidiga design, har utvecklats och förbättrats med åren. Den mest tekniska version av Dr. Martens ikoniska 1460-siluett – Trinity Boot – lanserades tidigare i höstas. Kängan är utrustad med tre vädertåliga teknologier – vattentät DryWair-membran som både ventilerar och håller fötterna torra, halkskyddande GripWair-sula som ger extra bra grepp på hala ytor och isolerande WarmWair-foder som är både varmt och slitstarkt. Det vattentäta lädret Connection Waterproof med belagd nylon garanterar dessutom att fötterna hålls torra även under det värsta av snöslask.

Inför årets vintersäsong har Dr. Martens tagit hjälp av stjärnskottet Ali Alarik, känd från Netflix-succén Snabba Cash, och Yandeh Sallah, content creator och skådespelare som bland annat synts i ungdomsdramaserien Eagles på SVT. King passade på att ställa några stilrelaterade frågor till talangerna.

Yandeh – Dr. Martens 1460 Serena fuskpälsfodrade snörkängor
Ali – Dr. Martens 1460 Trinity Wintergrip

Ali Alarik

Hur skulle du vilja utmana den ofta ganska tråkiga svenska vinterstilen?
– Jag brukar leta in min pappas garderob. Jag hittar alltid något nytt och oväntat där. Ärva plagg är underskattat.
Beskriv din perfekta vinterlook.
– Ett par fodrade Dr. Martens. Breda ullbyxor. En fiskartröja eller en ugly sweater. Sen en fin rock och en alldeles för stor halsduk på det.

Hur stylar du Dr. Martens vinterskor?
– Med utsvängda byxor som faller snyggt över skorna. Men instoppade byxor fungerar också. Kängorna funkar till allt.
Vilka utmaningar tycker du att det finns när det kommer till att klä sig snyggt under vintern?
– Det är lätt att kläderna blir dystra och mörka, precis som årstiden. Så jag försöker blanda in lite färg och ljusa kläder. För mig är vintern och hösten roliga årstider att klä sig. Det kalla vädret öppnar upp för att klä sig i många lager.

Yandeh Sallah

Vilka utmaningar tycker du det finns när det kommer till att klä sig snyggt under vintern?
– Det är kylan och halkan man ska tänka på, men med en bra jacka, stabila skor och accessoarer som öronmuffar eller en fin halsduk så klarar man sig långt. 
Vad är den viktigaste egenskapen ett bra vinterplagg måste ha, enligt dig?
– Eftersom jag är så frusen som person måste det kunna hålla värme. Det värsta jag vet är när snön och kylan läcker in.

Beskriv din perfekta vinterlook.
– Fuskpälsmössa, fuskpälsjacka, turtleneck, klänning, tights med något roligt mönster och höga boots. 
Hur stylar du Dr. Martens vinterskor?
– Jag tycker att det är skönt att man inte behöver tänka så mycket för de är så pass klassiska och passar till allt. Men utsvängda jeans och polotröja funkar alltid till ett par dms. Modellerna med foder är mina favoriter eftersom jag inte gillar raggsockor, och med de fodrade skorna kan jag enkelt använda en tunn strumpa.

Dela på Facebook
Tweeta