Stilexperten tipsar: Så tvättar du finplaggen

Våra finaste plagg behöver tas om hand på bästa sätt, men är vi inte onödigt försiktiga många gånger? Så hur ska man egentligen tvätta ömtåliga material som ylle eller siden? Stilexpert Alexander Wiberg reder ut.

Advertisement

Vi känner alla igen situationen. De finaste plaggen vi har blir liggandes i tvättkorgen efter att ha använts en gång av rädsla att förstöra dem vid tvätt. 

Men faktum är att de tvättråd som vi fortfarande förhåller oss till är över 60 år gamla. Sedan dess har både teknik, kunskap och material utvecklats och numer går även de kläder som kräver finare handtvätt, så som ylle eller siden, att få fina i maskinen. Låt därför inte tvättråden från 50-talet bestämma vilka plagg du ska ha på dig.

Att torktumla kläder i känsligt material kan tyckas riskabelt, men är det verkligen så? Stilexperten, tillika Cheavalereskprofilen, Alexander Wiberg visar med hjälp av Electrolux PerfectCare hur dina mest ömtåliga plagg blir fina igen.

Så här tvättar du finplaggen:

1. Välj ett skonsamt tvättmedel avsett för fintvätt.

2. Vänd plagget ut och in.

3. Tvätta på låg temperatur i program för siden, ull eller cashmere (handtvätt går också bra på de maskiner som inte har skräddarsydda program).

4. Torktumla på mycket låg temperatur med program för siden, ull eller cashmere. 

LÄS MER: Inspiration från Electrolux

  

Fler tips för svåra tvättutmaningar

  • Om gräsfläckar inte går bort i maskinen, dutta metylerad alkohol på fläcken och skölj sedan med tvål och vatten. Tvätta sedan plagget i maskinen en gång till.
  • Att blötlägga rynkade kläder och lägga dem i kylskåpet en liten stund gör dem lättare att stryka. Använd gärna ett ångstrykjärn.
  • Applicera potatismjöl på feta fläckar och lämna det i några timmar. Skölj sedan med varmt vatten, helst med lite tvål. Ett snabbt sätt att skölj efter är att använda en trasa / svamp och bubbelvatten på fläcken.
  • Ta bort spår av svett eller deodorant med bikarbonat och ättika, skölj sedan som vanligt.
  • Rött vin på vit skjorta: Gnugga på fläcken med lite diskmedel och vatten. Låt det sitta kvar i 15 minuter, skölj av och tvätta skjortan i maskninen som vanligt.

 

Det här är Electrolux PerfectCare

Kläder som man tar hand om håller längre. Med Electrolux PerfectCare 800 får du hjälp med precis detta. Våra tvättmaskiner innehåller tre funktioner som vi är extra stolta över: 

SteamCare: Vårt SteamCare System ger dig professionella resultat hemma. Avsluta varje tvätt med ånga för att minska skrynklor med en tredjedel och få mjukare plagg utan värme från normal strykning. Eller använd SteamCare för att fräscha upp ett plagg och undvika onödig tvättning.

SensiCare: Vårt SensiCare System säkerställer att det blir rätt tid, energi- och vattenförbrukning för din tvätt. Det förhindrar plaggen från att tvättas för länge, vilket gör att de behåller formen och känslan längre.

UltraCare: Vårt UltraCare-system förblandar tvättmedlet och ger en snabb och grundlig rengöring. Detta gör att tvättmedlet kommer åt och skyddar varenda tråd i tyget samt gör så att mjukheten och formen bibehålls längre.

Här kan du läsa mer 

Dela på Facebook
Tweeta