Låt en smart klocka från Garmin bli din egen PT!

Behöver du extra träningsmotivation? Du är mest sannolikt inte ensam. Låt en klocka från Garmin bli ditt stöd under höstens pass.

Träningstips: Bli din egen PT

  •  Utnyttja plattformar för appar, som till exempel Garmin Connect IQ, och få inspiration från andra användare.

  • Analysera dina träningspass både under själva passet, för att få maximal utdelning, och efteråt för att hitta förbättringspunkter.

  • Utforska klockans alla funktioner och se det som en guide till att hitta nya träningsformer.

  • Glöm inte att titta på den data som analyserar din återhämtning. Det ger kroppen bästa förutsättningar att prestera.     

Det finns många utmaningar kopplade till träning: det kan dels handla om motivation och inspiration, men också förståelse för hur din kropp mår och vad den klarar av.
Magnus Mårlind är nordisk produktchef på teknikföretaget Garmin och vet mycket väl vad en träningsklocka kan göra för det slutgiltliga resultatet av din träning.
– Fördelen med att använda en klocka under ett träningspass är att den dels ger dig möjlighet att ha full koll på din utveckling över tid, dels att du kan se hur du presterar i stunden.

Utöver motivation och förståelse för kroppens välmående finns det även många konkreta utmaningarna. Det kan vara allt från att mäta hur pulsen går upp och ned mellan övningarna, till en så enkel sak som att hålla räkningen på antal repetioner du gjort. Många träningserfarna kan ha lätt att läsa av kroppens egna signaler under ett träningspass men kan ha svårt att uppskatta sin utveckling på lång sikt. Många nybörjare behöver istället ett sätt att komma igång och få kontroll över sin träning. Där har träningsklockan en funktion att fylla. 

Med en klocka, som till exempel Garmins fēnix 5, får du stöd i form av dels sparad data som du kan analysera i efterhand, dels genom att få hjälp mitt under ett träningspass.
– Ett tips är att använda funktionen rep count. Den håller koll på hur många repetitioner och set du gjort av en övning, eller hur många gånger du till exempel lyft en hantel med specifikt vänsterarmen, säger Magnus Mårlind.

En annan rekommendation för att få ut maximalt av din träningsklocka är att använda den till att se din övergripande träningsmängd men också hur kroppen återhämtar sig. Du kan till exempel hålla koll på din puls, över hela dygnet, genom en handledsbaserad pulsmätare.
– Efter att vi släppte vår första modell av Fēnix märkte vi av en efterfrågan av en mer individanpassad design, många upplevde helt enkelt att klockan var för liten eller stor. Vi valde då att göra den nya modellen i tre storlekar, för att passa alla typer av handleder, säger Magnus Mårlind.
Till urtavlan finns även flera varianter av band, för att du med enkelhet ska kunna ha klockan i olika typer av sammanhang. Ett metall- eller läderband till skjorta och vardag och silikonband för mer aktiva tillfällen. Det gör det enklare att få maximal nytta av klockan och att du kan använda den dygnet runt. På så vis samlas mer data kring din livsstil och träningsstatus in och du kan få en helhetsbild över din hälsa.
– Det tar 10 sekunder att byta och sedan har du en helt ny stil på din klocka, säger Mårlind. 

Låt en smart klocka från Garmin bli din egen PT!
Förändra utseendet på din träningsklocka genom att byta band. Foto: Garmin

Hämta inspiration

För att komma igång, och sedan få maximal utdelning av din klocka, är det en god idé att snegla på andra användare.  
En fördel Garmin har här är Garmin Connect IQ. En samlingsplats för appar som är integrerade med bland annat träningsklockorna. Vem som helst kan skapa en app utifrån vad man till exempel vill tracka i sin träning. Appen går sedan att dela eller sälja via Garmin connect IQ. Du kan lätt se vilka appar som är mest populära eller vilka som kommit ut senast.
– Det är ett bra sätt att inspireras av hur andra mäter sin träning och vilka parametrar de värderar. Du som säljer appen har också chans att tjäna en slant, säger Magnus Mårlind.
Låt också andra användare inspirera dig till nya träningsformer. En träningsklocka är inte bara användbar för löpning eller i gymmiljö utan också när du till exempel simmar, cyklar eller åker skidor. Förutom att se hur andra lägger upp sina pass via appar har klockan i sig redan förinställda sportprofiler som tar ut den data som är viktigast utifrån passet. Det kan handla om hur mycket du trampar på cykeln eller hur många meter du kommer med roddmaskinen.

– I slutändan handlar det om att ”beat yesterday”, att vara bättre än vad du var på ditt senaste pass, och det kan träningsklockan hjälpa dig med, säger Magnus Mårlind.

 

Detta är Garmin fēnix 5-serien

  • Garmin fēnix 5 finns i tre modeller: 5, 5S och 5X
  • Klockorna har en batteritid på 40-75 timmar beroende på modell.
  • Vattentålig ner till 100 meters djup
  • QuickFit-fäste: Byt armband från metall eller läder till silikon på bara några sekunder. 
  • Klockan har en handledsbaserad pulsmätare som ger förbättrad pulsmätning dygnet runt.
  • Garmin fēnix är kompatibel med Connect IQ så att du kan anpassa klockan med appar, widgets, datafält och urtavla.

Här kan du läsa mer om Garmin fenix 5-serien. 

Dela på Facebook
Tweeta