Movember är här – låt oss prata manlig hälsa

Mäns hälsa pratas det sällan högt om. Framför allt inte av männen själva. The Movember foundation arbetar för att skapa en större medvetenhet om de sjukdomar som drabbar män – och för att motverka dem.

Idag lever 5,6 miljoner män, världen över, med prostata- eller testikelcancer. Det innebär unga män, äldre män, män som inte har levt klart. Sjukdomen hamnar högt på listan bland vanligast förekommande i den manliga målgruppen, och hela en av åtta män kommer någon gång drabbas. 

Den psykiska ohälsan bland män ökar också och alltfler diagnostiseras med sjukdomar som ångest, bipolär sjukdom eller schizofreni. 
Enligt en studie som gjorts i Australien var självmord den vanligaste dödsorsaken bland män 15-44 år.

Trots en mörk verklighet finns det de som gör allt för att sätta ljus på frågor kring manligt välmående. 
The Movember Foundation, världens ledande organisation inom manlig hälsa, arbetar kontinuerligt för att öka medvetenheten om dessa viktiga frågor och samla in pengar som stöd för fortsatt arbete.
Målet för organisationen är att minska antalet män som dör i förtid med 25 procent till år 2030.

 

Movember är här – låt oss prata manlig hälsa
Johannes Wimmer är läkare och driver en Youtube-kanal om manlig hälsa. Foto: Henning Steahr

För att komma dit är ett fokusområde att lyfta det faktum att män är sämre än kvinnor på att ta sin hälsa på allvar, och att söka vård när något inte står rätt till. Att kunna påverka det beteendet skulle göra att alltfler får bättre förutsättningar att må bra. 

Läkaren Johannes Wimmer är expert på manlig hälsa och har under en lång tid haft möjlighet att studera bland annat post traumatisk stress.
– Män tenderar att uppsöka vård först när något i kroppen är helt ur funktion. Men när man nått så långt är risken stor för att det redan är försent att reparera. Mitt arbete just nu handlar om att jag som läkare ska lära mig att kommunicera bättre mot målgruppen (män) istället för att kommunicera allmänt om sjukdomar. Movember-kampanjen känns som ett bra initiativ och tillfälle för att lyfta detta. 

Ett ytterligare steg är att få män att i högre grad prata om sitt mående och att göra det till en naturlig del av vardagen.
– Jag försöker att inte ge generella när det kommer till hälsa, men en sak som jag uppmuntrar män att göra är att prata om både hur de mår och vilka problem de kan tänkas ha. Allra viktigast är dock att också prata om mål i livet och andra glädjeämnen. Att helt enkelt få dem att rannsaka sig själva och våga uttrycka sina tankar. 

Läs mer om The Movember foundation

 

Movember är här – låt oss prata manlig hälsa
1 av 8 män kommer någon gång att få erfara depression och 1 av 5 män kommer någon gång att lida av ångest.

Ta kontroll över din hälsa

De allra flesta sjukdomar kan drabba vem som helst, men det finns sätt att öka sina förutsättningar att må bra, både fysiskt och mentalt. 
The Movember foundation har tre tips för att ta första steget till att kontrollera ditt mående. 

1. Börja prata

Oavsett vilken förändring du kan stå inför i livet finns det ofta skäl att inte hålla tankarna för dig själv. Om du inte har en person i din närhet som du känner förtroende för, vänd dig till professionell hjälp. 
Och glöm inte att fråga vänner eller familj hur de mår. 

 

2. Kunskap är makt

Familjehistorik är ett av de viktigaste verktygen för att förstå din hälsa. Genom att ta reda på vilka sjukdomar som finns inom släkten, så som cancer, diabetes, stroker eller hjärt- och kärlsjukdomar, har du ett försprång till att både förebereda dig själv samt att veta vad i din kropp du ska hålla ett extra öga på.

 

3. Håll igång kroppen

Det bästa du kan göra för både din mentala och fysiska hälsa är att hålla dig aktiv. Allt ifrån dagliga promenader till ett gympass hjälper både hjärta och hjärna att må bra.  

Här kan du läsa mer om manliga hälsoproblem

 

 

Oris x The Movember foundation

Movember är här – låt oss prata manlig hälsa
Oris relanserar Big Crown Pointer Date för att stödja kampanjen mot prostatacancer.

Det Schweiziska klockföretaget Oris är stolt partner till The Movember Foundation. I år kommer Oris bidra i kampen mot prostatacancer genom att relansera en specialutgåva av den ikoniska Oris Big Crown Pointer Date. Klockan, som har ett band i brunt läder med Movemberloggan, består i övrigt av rostfritt stål, ett safirglas med anit-reflektiv belägning på insidan samt automatiskt verk med 38 timmars gångreserv. 
Utöver försäljningen av klockan driver också en insamling och räknar med att totalt få ihop en miljon kronor under 2018-års movemberkampanj. 

Här kan du läsa mer

 

 

Dela på Facebook
Tweeta