Fricky är ansiktet utåt när Levi’s 501 firar 149 år: ”Man måste följa sina instinkter och förändras”

Den svenska rapparen är en av de nyskapande artister som ska symbolisera 501:ornas eviga förmåga att återuppfinna sig själv.

Det finns jubileum, och så finns det jubileum.

Nästa år firar Levi’s 501 150 år. Berättelsen om Levi’s 501 är inte bara berättelsen om ett par jeans, det är berättelsen om själva födelsen av ungdomskultur.

Under guldrushen i USA under 1800-talet så reste människor mot den vilda västern för att vaska guld. Bland de drömmande fanns en man vid namn Levi Strauss. Han packade sina väskor och åkte mot San Francisco för att öppna en handel där han sålde kläder, tält, snusnäsdukar och väskor bland mycket annat. Han slog sig snart ihop med en av sina kunder, Jacob Davis, för att ta patent på ett par arbetsbyxor.

Patentet gick igenom den 20 maj 1873, resultatet blev arbetsbyxorna 501.

Resten är historia. Men det speciella med Levi’s 501 är att det är en historia som ständigt skrivs om. ”The future is unwritten”, sa ju en gång Joe Strummer, sångare i The Clash (som för övrigt fick sin enda listetta på grund av en Levi’s-reklam) och sällan har väl något sammanfattat resan för Levi Strauss ikoniska blåjeans så väl.

Det finns nämligen en anledning till att det fortsätter vara världens mest populära jeans, att jeansnördar reser jorden runt för att hitta par med ett stort ”E” på den röda lappen, eller att du inte kan gå in i någon vintagebutik värd namnet utan att hitta en snurrställning proppfylld med gamla 501:or. Levi’s 501 låter dig uttrycka vem du är.

Jacka, 1 349 krJeans, 1 099 kr.

Just det har man tagit fasta på lagom till att 501:orna gör sig redo för sin 149:e födelsedag.

Levi’s har handplockat kreatörer som tar fasta på 501:ornas kulturella arv och, kanske framför allt: framtid. Människor som har använt det som redan finns för att skapa något helt nytt. Precis som 501:orna som har använts av vitt skilda grupper och subkulturer för att skapa ett personligt och nyskapande uttryck. Bland de utvalda namnen finns namn som Kid Cudi, Mike D från Beastie Boys – och svenska Fricky.

Fricky berättar om sin bakgrund, nyskapande stil och framtid.

Fricky slog igenom med dunder och brak för några år sedan med nyskapande singlar som Hon få mig och Aqua Aura och hans stil har beskrivits som lika banbrytande som hans innovativa blandning av r’nb och hiphop. Som en del av kollektivet Random Bastards är Fricky en förnyare av den moderna hiphop-scenen i Sverige. Han menar att det handlar om att aldrig stagnera.

Jacka, 899 krT-shirt, 449 krJeans, 1 249 kr.

– Under de tio år som jag har gjort musik så har jag alltid vetat längst bak i huvudet att man måste följa sina instinkter och förändras, säger Fricky.

– Det är svårt att vara originell i dessa dagar. Alla dj:ar, alla rappar, alla gör något kreativt. Det är vad alla vill göra. Men jag är bekväm med vem jag är.

Även om Levi’s 501 på många sätt är samma byxor som under historien så görs hela tiden små förbättringar och anpassningar. I år har man tagit fram 501:or med inspiration från 90-talet. Lite lösare passform vid benen och tydlig vintagekänsla – men alltid rymliga nog för att du ska kunna uttrycka vem du är.

– De här jeansen är ett redskap för att leva sitt liv, helt enkelt, säger Fricky.

Levi’s 501 finns att köpa här.

Dela på Facebook
Tweeta