Bryggmästare Bengtssons stora utmaning: Ta alkoholfritt till nästa nivå

I tolv år har Richard Bengtsson tagit fram förstklassig öl under Mariestads flagg. Klassisk lager har blandats med limiterade upplagor. Nu står han inför en ny uppgift – att ta in alkoholfritt i finrummet.

– Man skulle kunna säga att det alkoholfria ölet aldrig blir bättre än sitt starköl, men det är kanske en sanning som måste revideras nu…
Med båda föräldrarna arbetandes på det lokala bryggeriet är Falkenbergssonen Richard Bengtsson mer eller mindre uppvuxen bland ölfat och humle. I rakt nedstigande led har han fått en gedigen kunskap om öl, ett arv som tagit honom till Tyskland, via Schweiz, för att slutligen landa hos Mariestads i rollen som chefsbryggmästare. 

Mariestads, som har sin huvudproduktion i klassisk lager, har de senaste åren riktat in sig på att ta fram nya öl i limiterade upplagor. Ett arbete lett av Bengtsson under ledorden ”hantverk, modernitet och tradition”. Via fyra resor har han fått inspiration till lika många ölsorter. 
– Smakresorna, som vi kallar dem, har gett mig inspiration till att skapa nya öl kopplat till varje resa. Inte minst genom de personer som jag mött. Både kockar och passagerare har gett nya vänskaper och bidragit till smakintryck som verkligen har levt i samklang och harmoni, berättar Richard Bengtsson. 

Men det senaste året har han gett sig ut på en annan typ av resa, även denna gång med smaken i fokus men med ett helt annat mål – att producera en alkoholfri öl utan att tumma på smaken. En inte helt lätt uppgift när man tidigare vigt sitt karriärsliv åt att hantera dryck med hög procent. 

Bryggmästare Bengtssons stora utmaning: Ta alkoholfritt till nästa nivå
Nya Mariestad Strong Ale alkoholfri. Foto: Mariestads

Hur kom ni på att ni ville ta fram en alkoholfri öl?
– För att det är spännande och för att det finns många situationer i livspusslet där man inte har plats för alkoholhaltiga drycker, eller gjort ett val att avstå. Därför är det viktigt att utveckla det här segmentet. 

Men att ta fram en smakrik, alkoholfri dryck är en inte helt okomplicerad historia. Dels finns det höga förväntningar att leva upp till, där fler och fler svenskar fått en relation till alkoholfritt öl och inser hur gott det kan smaka. Vidare finns också en teknisk utmaning.
–  Det svåra med att göra ett alkoholfritt öl är ju att man måste tänka en dimension till, det vill säga hur kommer ölet smaka när man tagit bort alkoholen. Alkohol är en viktig smakbärare som behöver kompenseras om den försvinner för att hitta den ultimata balansen i brygden, berättar Bengtsson.

Ett kraftfullt öl i klassisk ale-tradition

I arbetsrummet i Vårby har produktionen gått varm under året och man har nu lanserat slutprodukten; Mariestad Strong Ale – alkoholfri.
– Ja det är ju ett lite surrealistiskt namn men utgångspunkten har varit en strong ale så det är ju inte mer än rätt att det framgår när man köper det.

Slutresultatet har blivit ett kraftfullt öl, bryggt i klassisk ale-tradition. Efter fyra veckors lagring har brygden uppnått full kraft och en balanserad beska. Då hettar man varsamt upp den till 42 grader för att destillera bort alkoholen. Det som sedan buteljerats på flaskor är en ale med härlig maltkropp och fruktiga toner. 

Trots att utbudet av alkoholfri öl är aningens glest i dagsläget spår Richard Bengtsson en ljus framtid för segmentet.
– Vi kommer att se en fantastisk utveckling. Jag tror att vi på ett par års sikt kommer se ett lika brett spektra på alkoholfri öl som för alkoholhaltig. Det finns alltid ett behov god dryck oberoende om man kan, vill eller måste dricka alkoholfritt.

Följ med på Richard Bengtssons alkoholfria resa:

Dela på Facebook
Tweeta