Experten tipsar: Så rakar du dig som en barberare

Han vet allt man kan veta om skägg och mustascher och jobbar på en mycket framstående salong – den finns med på listan bland Europas tio bästa. I sex smarta steg lär Rezgar Dashti King-läsarna hur man rakar sig som en riktig barberare.

5 smarta produkter du ska använda när du rakar dig

  1. Pre-Shave Oli: Lägger som ett skyddande lager på huden innan du börjar med rakningen. 
  2. Rakkräm: Välj en lyxig variant som är väldoftande, skonsam och ger dig bästa tänkbara rakupplevelse. 
  3. Rakhyvel: Välj en klassisk säkerhetsrakhyvel, en butterfly razor, med så kallas butterflyöppning. 
  4. After Shave Balm: Den här produkten är ett måste och har tagits fram för att lugna, återfukta och minska besvären som kan uppstå efter rakning, som rakfinnar och irriterad hy. 

Här hittar du produkterna som ger dig den ultimata rakningsupplevelsen.

Att grooma skägget och mustaschen är en gammal trend, som fått sig ett nytt uppsving. Här och var poppar det upp nya ”barbershops” och flera smarta produkter har lanserats på marknaden för att hjälpa dig med din ansiktsbehåring.

En av de som arbetar med detta dagligen är den danske barberaren Rezgar Dashti. Han är chef på salongen Roy & Son, som har blivit rankad topp tio bästa i hela Europa och som ligger i en hipp del av Köpenhamn.

– Min storebror jobbar med samma sak som jag och har en otrolig expertis. Det var han som inspirerade mig till att välja det här yrket. Jag gillar verkligen att vara social, träffa nya människor och samtidigt vara kreativ, så det passar mig väldigt bra, säger Rezgar Dashti.

Experten tipsar: Så rakar du dig som en barberare
Rezgar Dashti hjälper en kund. Foto: Johan Rönnow

Vilka är de hetaste skägg- och mustaschtrenderna just nu?

– Ungefär för fem år sedan gjorde hipsterskägget entré. Då skulle det vara så stort som möjligt. I dag har det blivit kortare och mer välvårdat. Jag skulle säga att ett medium-fylligt skägg är det som gäller nu. Det ger ändå männen något att leka med och karaktär till utseendet. Dessutom är en helhet med både skägg och mustasch en hit.  

Många drabbas ju av irriterad hud när de rakar sig? Hur gör man för att få till en riktigt bra rakning?

– För mig personligen är hemligheten bra förberedelser och att du har gott om tid på dig. Du måste komma ihåg att njuta av upplevelsen och unna dig själv en bra rakning, säger Rezgar Dashti.  

Här hittar du produkterna som ger dig den ultimata rakningsupplevelsen.

Experten tipsar: Så rakar du dig som en barberare
Rezgar Dashti lever som han lär och har själv ett mycket vackert skägg. Foto: Birgitte

Här är hans smarta steg-för-steg-lista:

  1. Det viktiga är att se till att huden är ordentligt fuktad, skägget mjukt och porerna öppna, för att få till en närmare rakning. Ta därför ett bad eller tvätta ansiktet noga med varmt vatten.
  2. Kom ihåg att du ska utsätta huden för ett hårt tryck med rakhyveln. Använd därför en produkt som verkar som ett skyddande lager för din hy. Detta är särskilt viktigt för dig som är känslig, för att undvika hudirritation.
  3. Därefter rekommenderar jag att doppa rakborsten i varmt vatten innan du skapar ett tjockt lödder. En riktig barberarborste är ett måste för att du verkligen ska kunna massera in löddret i huden, samtidigt som du borstar bort döda hudceller. Här är det viktigt att du har gott om tid på dig att massera in skummet i ansiktet.
  4. När du sedan tar fram rakhyveln är det viktigt att raka i samma riktning som håret växer – också för att undvika att göra huden irriterad. Men i vissa fall kan du ändå bli tvungen att raka i motsatt riktning. Glöm då inte att ta det försiktigt och använda mer lugna rörelser.
  5. När du har fått en vacker och slät hy, tvätta ansiktet med nästan iskallt vatten för att stänga porerna.
  6. Skaffa därefter ett avtal mellan din hy och en riktigt bra aftershave. Vissa tycker att en vanlig sort eller en eau-de-cologne torkar ut huden. Ett alternativ då är ett skonsamt aftershave-balsam, som återfuktar.

Vilka smarta tips! Vad skulle du säga är de största missarna man kan göra när man rakar sig?

– Att inte ha funderat över sin egen hudtyp eller om du använder rätt produkter. Men också just att du kanske  inte lägger tillräckligt mycket tid för att få till ett bra resultat.

Hur viktigt är det med bra produkter?

–  Väldigt viktigt. Bra produkter tillverkas med omsorg av experter, som kan det här området. Därför tycker jag verkligen att du ska satsa på kvalitet och använda sådant som innehåller naturliga ingredienser som är bra för hud och hår. Jag rekommenderar Nõberu of Sweden. Deras produkter håller hög kvalitet, är miljövänliga och innehåller just naturliga ingredienser. De absorberas snabbt av huden och återfuktar den. Dessutom är förpackningarna snygga och ser schysta ut att ha i badrumsskåpet. 

Här hittar du produkterna som ger dig den ultimata rakningsupplevelsen.

Experten tipsar: Så rakar du dig som en barberare
Smarta rakningsprodukter.
Dela på Facebook
Tweeta