Så blev Reebok Classic Leather en odödlig klassiker

Från motionssko till subkulturell klassiker – så blev en löparsko favoriten hos rappare, dj:s och fotbollssupportrar.

Det finns en tendens i modevärlden att överanvända begrepp som klassiker, ikonisk eller tidlös. Inte konstigt kanske med tanke på modeindustrins krav på nyare och snabbare kollektioner – nya klassiker måste ständigt uppfinnas för att motivera ytterligare en nyhet. Men så finns det riktiga klassiker som återkommer år efter år i samma skepnad – men som ständigt upptäcks av nya generationer.

Reeboks Classic Leather är ett perfekt exempel. En sko som lanserades som en fitness-sko på 80-talet men har kommit att adopteras av fotbollssupportrar, rejvscenen på 90-talet och hos hiphop-legender i både USA och Storbritannien. Det är nästan som att det sparsmakade namnet var profetiskt.

När fitnessboomen kom på 80-talet så var Reebok snabbare på fötterna än sina konkurrenter. Folk pumpade järn, Jane Fondas aerobics-VHS sålde i miljontals och på fötterna satt allt som oftast ett par Reebok. Efter att ha tagit över aerobicsmarknaden med lanseringen av skon Freestyle så bestämde man sig för att lansera en sko som skulle överbrygga avståndet mellan träning och vardag. Resultatet blev Reebok Classic Leather, en löparsko som var snygg nog att bära till vardags. Skon lanserades 1983 och blev en succé. Det mjuka lädret och stilrena designen gjorde att människor började bära den till vardags i stället för i löparspåret.

Visste du att: 1895 grundades det som kom att bli Reebok i Bolton i norra England av  JW Foster. 1958 ändrades namnet från JW Fosters & Sons till Reebok, döpt efter en sydafrikansk antilop. Spår av det arvet syntes när Reebok lanserade Classic Leather som en löparsko med parollen ”You’ve arrived”. Dock var det kanske det mjuka lädret som fick skorna att flyga ut från butikshyllorna: Reklamkampanjen utlovade nämligen skor så mjuka att bära dem var som att gå på moln.

När brittiska fotbollssupportrar på 80-talets bortaresor runt om i sydeuropeiska städer som Milano, Paris och Rom upptäckte de sparsmakade och eleganta herrkläder som genast åkte ned i resväskorna (efter att, i bästa fall, ha betalats för). På fötterna satt allt som oftast ett par Reebok Classics. Spår av den så kallade casualkulturens inflytande på modevärlden kan man se än i dag. Både ultrahippa Palace och Gosha Rubchinskiy har samarbetat med Reebok för att ta fram sin egen Reebok Classic Leather med en doft av casualkulturen från 80-talet.

Hyllade brittiske rapparen Ghetts i sina favoritskor.

I England har skorna därför sedan länge varit tätt förknippade med subkulturella uttryck. På 90-talet var skorna ett självklart val för klubbkids på rejv och klubbar, oavsett om det rörde sig om house eller jungle. När Londons nattklubbar stormkokade vid millenieskiftet då two-step och UK garage var jordklotets hippaste sound syntes Reebok Classic Leather överallt på huvudstadens hetaste dansgolv.

När grimescenen några år senare tog fart så fanns det bara ett val: Rappare som Wiley, gudfadern av grime även kallad, och kanske framför allt Mike Skinner i The Streets bar ständigt Reebok-sneakers på fötterna. I Let’s Push Things Forward från det klassiska debutalbumet Original Pirate Material rappade britten ”Let’s put on our Classics & we’ll have a little dance shall we?”. På andra sidan pölen så har superstjärnor som Future, ASAP Rocky och Kendrick Lamar alla burit Reebok Classic Leather.

I dag är Reebok Classic Leather silhuett lika ikonisk som 1983. Oförändrad, men ändå inte. Små uppdateringar görs för att finputsa detaljer utan att ändra på det vinnande konceptet. I vår är siluetten uppdaterad för den perfekta formen, fodrad för en ännu mjukare och bekvämare upplevelse samtidigt som små sömmar och detaljer från 1983 är tillbaka på sin rätta plats.

Designen tummar man inte på. För på något sätt är det kanske det som gör Reeboks klassiker så tidlös: Den evigt enkla formen gör att det är människorna som bär den som gör den till en ikon.

Kolla in Reebok Classic Leather här.

Dela på Facebook
Tweeta